Kotlety z soczewicy to niekwestionowany hit, które podbije serce i żołądek twój, a także twojej rodziny. Gwarantujemy, że ich powalający smak przypadnie do gustu nawet największym mięsożercom. Delikatnie i soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz, dosłownie rozpływają się w ustach. Jak zrobić kotlety z soczewicy? Przepis jest banalnie prosty, a smak powalający. Bezmięsne kotlety w ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością. W dobie bycia fit i vege nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Co więcej, to naprawdę świetna informacja, ponieważ danie takie potrafią naprawdę zachwycić smakiem. Tak jest właśnie w przypadku koletów z soczewicy. Gwarantujemy, że nawet najwięksi przeciwnicy roślinnych potraw będą nimi oszołomieni. Ten sam to niebo w gębie. Kotlety z soczewicy: Przepis jest banalnie prosty Przepis, który pojawił się na portalu aniagotuje.pl, jest nie tylko szybki, ale również przepyszny. Co do kotletów z soczewicy? Do kotletów z soczewicy potrzeba zaledwie kilka składników. Oto i one. Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej lub zielonej – 250 g 2 średnie cebule zwykłe – 300 g 1 spora marchewka – 170 g 3 spore ząbki czosnku 6 łyżek mąki pszennej, ryżowej lub orkiszowej – 100 g 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1 małe jajko 3 łyżki oleju + olej do smażenia garść natki pietruszki przyprawy: półtorej płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta chili niecałe pół szklanki bułki tartej (może być bezglutenowa) – 50 g Przygotowanie: Soczewicę umieść na sitku w zlewie i przepłucz ją dokładnie zimną wodą. Soczewicę umieść w garnku. Wlej niecałe 1,5 szklanki wody i wsyp płaską łyżeczkę soli. Ustaw wysoką moc palnika i poczekaj, aż soczewica zacznie się gotować a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała. W międzyczasie posiekaj dwie średnie cebule. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki, przepuść przez praskę lub posiekaj. Na patelni umieść razem rozdrobnioną cebulę, marchew i czosnek i podsmażaj na niewielkim płomieniu przez 20 minut. Do usmażonych warzyw dodaj dwie płaskie łyżki koncentratu oraz pół płaskiej łyżeczki soli, płaską łyżeczkę słodkiej papryki, a także pół płaskiej łyżeczki pieprzu i szczyptę chili. W jednym naczyniu umieść ugotowaną soczewicę, warzywa z patelni, jedno małe jajko lub też samo żółtko z dużego jajka, sporą garść drobno siekanej natki pietruszki lub też świeżego oregano oraz 100 g mąki. Uformuj kotleciki ważące około 60 g. Nagrzej olej i przerzuć je na patelnię. Smaż po około po około 4-5 minut na stronę. Czy kotlety z soczewicy można mrozić? Kotlety z soczewicy można mrozić. Najlepiej jest, gdy zrobimy to po usmażeniu lub upieczeniu. Jak rozmrażać kotlety z soczewicy? Kotlety z soczewicy należy rozmrażać w następujący sposób: wrzucisz je na około 10 minut do piekarnika nastawionego na ok. 150 stopni Celsjusza. Tym prostym sposobem nie tylko zaoszczędzisz czas i pieniądze, ale też na dłużej będziesz mogła cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Jeśli w trakcie wykonywania wyjdzie ci zbyt duży masy, zupełnie się tym nie przejmuj. Właśnie do takich zadań specjalnych stworzona jest zamrażarka. Nie martw się o ich smak, czy konsystencje. Gwarantujemy, że pozostanie ona niezmieniona. ZOBACZ ZDJĘCIA: fot. instagram.com @agmmaaa Kotlety z soczewicy to niebo w gębie. instagram.com @zdrowo.ann.kra Z sosem czosnkowym smakują wybornie. instagram.com @enchanted.swallow Domownicy je pokochają.
Kotlety z cebuli stanowią tanie i smaczne rozwiązanie, gdy brakuje ci pomysłu na główne danie, a w lodówce nie ma zbyt wielu składników. Ten wyjątkowy przepis zdradza, jak przyrządzić z nich smakowity obiad. Jak ugotować coś smacznego i pożywnego przy użyciu minimalnych kosztów? Okazuje się, że kotlety z cebuli można przygotować jako wegetariański zamiennik mięsa, a przy tym zaskoczyć członków rodziny zdrową alternatywą dla typowych mielonych.