Zdjęcie, które mamy przed oczami przedstawia nic innego, jak znany tropikalny owoc w przybliżeniu. Chodzi oczywiście o przysmak pochodzący z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Papaja ma słodki, delikatnie korzenny smak podobny do mango. Nasz pomarańczowy owoc z bliska wygląda mało apetycznie. Czarne kuleczki wypełniające wnętrze papai wyglądają jak małe robaczki.
Awokado ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Ostatnie doniesienia wskazują jednak na olbrzymi problem przyrodniczy, który powodują pola uprawne z tym owocem.Awokado w ostatnich latach przeżywa na świecie swój renesans. Uwielbiany przez ludzi owoc, przyrządzane jest w taki sposób, że można jeść go na obiad, śniadanie czy nawet deser. Niestety, nie wszyscy zdają sobie sprawę z konsekwencji, jakie niesie za sobą uprawa i kupno tego popularnego owocu.
Arbuz to niezwykle smaczny i orzeźwiający owoc. W okresie letnim jest szczególnie doceniany, gdyż można go wykorzystać do pysznych koktajli lub zjeść w formie lekkiej przekąski. Idealnie nadaje się w upalne dni, zaspokoi nie tylko głód, ale również pragnienie. Co więcej, nie tylko jego wnętrze jest niezwykle wartościowe, okazuje się, że skórka także. Jeżeli ją wyrzucasz, popełniasz błąd. Okazuje się, że niedoceniana skórka arbuza może być źródłem cennych witamin i przeciwutleniaczy. Mało kto ma świadomość, jak wartościowe składniki znajdują się w tej zielonkawej części owocu. Jeżeli do tej pory lądowała w śmietniku, więcej nie popełniajcie tego błędu.