Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Wyrzucasz skórkę od arbuza? Popełniasz ogromny błąd, oto powód
Adrianna Boryń
Adrianna Boryń 26.06.2020 09:09

Wyrzucasz skórkę od arbuza? Popełniasz ogromny błąd, oto powód

arbuz
fot. unsplash.com/Floh Maier

Arbuz to niezwykle smaczny i orzeźwiający owoc. W okresie letnim jest szczególnie doceniany, gdyż można go wykorzystać do pysznych koktajli lub zjeść w formie lekkiej przekąski. Idealnie nadaje się w upalne dni, zaspokoi nie tylko głód, ale również pragnienie. Co więcej, nie tylko jego wnętrze jest niezwykle wartościowe, okazuje się, że skórka także. Jeżeli ją wyrzucasz, popełniasz błąd.

Okazuje się, że niedoceniana skórka arbuza może być źródłem cennych witamin i przeciwutleniaczy. Mało kto ma świadomość, jak wartościowe składniki znajdują się w tej zielonkawej części owocu. Jeżeli do tej pory lądowała w śmietniku, więcej nie popełniajcie tego błędu.

Arbuz posiada mnóstwo cennych składników

Arbuz to owoc, który większości z nas kojarzy się z latem. Właśnie letnią porą najczęściej zajadamy się tym słodkim przysmakiem, który w 92% składa się z wody. Zatem jest idealnym rozwiązaniem, kiedy jesteśmy jednocześnie spragnieni i głodni. Arbuz posiada mnóstwo cennych składników takich jak:

  • przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia
  • potas, który działa zbawiennie na naszą kondycję
  • witaminy B6, B1 i C oraz magnez

Jak się okazuje, nie tylko różowe wnętrze arbuza jest godne naszej uwagi. Jego zielona skórka ma nawet więcej właściwości odżywczych niż miąższ.

  1. Lewandowscy witają na świecie kolejnego członka rodziny. Pięknie?
  2. Co za widok, do internetu trafiło zdjęcie Gessler bez makijażu w turbanie na głowie. Kompletnie nieumalowana gwiazda „Kuchennych rewolucji” zaskoczyła wszystkich
  3. Trwa walka o życie. Łukasz Szumowski podał porażające informacje

Skórka od arbuza lepsza od miąższu

Niedoceniania skórka od arbuza ma więcej drogocennych składników niż jego słodkie, różowe wnętrze. Mało osób wie, że jest także jadalna i nie powinniśmy jej wyrzucać do śmietnika. Wystarczy, że odkroimy jedynie tę ciemnozieloną zewnętrzną część i skórka jest gotowa do spożycia.

Pewnie dla wielu osób surowa, zielona część nie będzie zbyt smaczna, jednak mamy na to radę. Można ją pokroić i na przykład zamarynować. Zapewniamy, że arbuzowe pikle zasmakują każdemu.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

arbuz

Arbuz to rewelacyjny owoc, uwielbiany przez miliony na całym świecie.

arbuz

Okazuje się, że nie tylko różowe wnętrze jest jadalne.

fot. unsplash.com/ Mockup Graphics

Skórka arbuza także nadaje się do spożycia.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Wiadomości TVP bez skrupułów zmanipulowały jej wypowiedź. Zadziwiające sceny na antenie, jest mocna odpowiedź
  2. Prezydent Sopotu nie wytrzymał. Mówi o turystach ze Śląska
  3. Niewyobrażalna tragedia, matka i dwójka dzieci zginęły na oczach rodziny. Zawalił się na nie budynek, porażające informacje z Włoch
  4. Załamana Ewa Wachowicz przeżywa prawdziwy dramat. Gwiazda prosi internautów o wsparcie, padła ofiarą oszustwa
  5. Patryk Vega będzie miał kłopoty? Do sieci wyciekło tajne nagranie, „Igrasz z ogniem”
  6. Gdy panna młoda weszła do kościoła, starsze osoby prawie zemdlały na jej widok. Niewiele kobiet by się odważyło

Źródło: fakt.pl

Tagi: arbuz owoc
Powiązane
Czesław Niemen, Kora
Największe przeboje PRL. Jeden z czterech nie pasuje do autora. Zgadniesz który?