Kotlety mielone to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Skwierczące mielone podawane prosto z paleni w naszych domach goszczą nawet kilka razy w tygodniu. To zupełnie zrozumiałe. Pyszne i banalnie proste w przygotowaniu, rozpieszczają podniebienia swoją chrupiącą skórką i puszystym środkiem. Okazuje się, że wystarczy jeden dodatkowy składnik, aby zupełnie zmienić ich smak. Kotlety mielone to klasyczna potrawa, którą zwykle wykonujemy z łopatki, dzięki czemu są pulchne, soczyste i niezwykle aromatyczne. Na samą myśl o mielonych zaczyna lecieć ci ślinka? Świetnie się składa. Okazuje się, że wystarczy dodać jeden składnik, który zupełnie odmieni jego smak. Ta klasyczna potrawa w nowoczesnym wydaniu zachwyca kubki smakowe najbardziej wybrednych miłośników gotowania i testowania. Kotlety mielone to klasyczne danie Zrobienie kotletów mielonych to przysłowiowa bułka z masłem. Nic dziwnego, że to właśnie one w naszej kulturze kulinarnej uznawane są za jedno z najpopularniejszych dań. Jeśli o bułce mowa… w trakcie ich wykonywanie powinnaś ograniczyć do minimum wykorzystywanie bułki tartej (jedynie do obtoczenia). Powoduje ona, że mięso jest o wiele bardziej zwarte, w efekcie czego kotlety są zbite i na próżno szukać w nich pożądanego efektu pulchności. Sen z powiek spędza ci chrupiąca skórka w twoich koletach? Nigdy nie wychodzą wystarczająca pulchne? Wystarczy jeden dodatkowy składnik, który zupełnie odmieni ich smak i wygląd. Gwarantujemy, że twoja rodzina nie będzie chciała jeść już nic innego. Jak zrobić kotlety mielone? To tradycyjne danie kuchni polskiej zwykle podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz marchewki lub buraczków. Zastanawiasz się jak zrobić kotlety mielone, aby były pulchne i soczyste? Kluczem do co sukcesu jest… cukinia dodana do mięsa. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 1 starta cukinia 1 bułka, najlepiej czerstwa, mleko lub woda do wymoczenia bułki, 1 cebula, 1 jajo, łyżeczka soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu bułka tarta do obtaczania kotletów, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec). Wykonanie: Bułkę zalej mlekiem/wodą i ostaw na 10 minut. Cebulę drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z cukinią, jajkiem, siekaną cebulą, przyprawami i dokładnie odciśniętą bułką. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Uformuj kotlety wielkości pięści. Rozgrzej tłuszcz i smaż na rumiano z każdej strony. ZOBACZ ZDJĘCIA: instagram.com @renatakacka Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami to klasyka. instagram.com @auntmasako Aby były pulchne, do mięsa dodaj startą cukinię. Ile kalorii mają kotlety mielone? W 80 g i zawierają 198 kalorii.
Zdjęcie na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie normalnie. Szokująca prawda wychodzi na jaw, kiedy dokładnie mu się przyjrzymy. To, co widać, nie jest tym, na co wygląda. Okazuje się, że czasem nawet nasze własne oczy lubią z nas zadrwić. 3 kadr dosłownie rozwala mózg. Tego widok nie zapomnisz na długo. Nie jest tajemnicą, że ludzki wzrok niekiedy płata figle, a nam zdarza się ulec halucynacjom. Niekiedy jest też tak, że choć mamy coś przed naszymi oczami wcale tego nie dostrzegamy. Biorąc pod uwagę fakt, że życie jest naprawdę przewrotne i zaskakujące, niektóre kadry, na które natrafiamy w sieci, w rzeczywistości nie są tym, na co wyglądają. Kiedy dokładnie im się przyjrzymy, prawda wychodzi na jaw.