To dlatego jagodzianki u Gessler są takie drogie. Córka wyznała sekret?
Pora na jagody zbliża się wielkimi krokami. Wielbiciele jagodzianek już nie mogą się doczekać, by skosztować tych pysznych, sezonowych wypieków. Dużą popularnością, podobnie jak w przypadku pączków, cieszą się te sygnowane nazwiskiem Gessler. Aby pozwolić sobie na tę przyjemność, przeciętny zjadacz chleba musi wydać kwotę, za którą z powodzeniem zjadłby obiad na mieście. Dlaczego tak dużo? Lara Gessler właśnie wytłumaczyła.
Jagodzianki Magdy Gessler doczekały się miana kultowych
O jagodziankach ze słynnej cukierni “Słodki słony” prowadzonej przez Magdę oraz Larę Gessler krążą legendy. Wszystko przez kontrowersyjną cenę, która w ostatnich latach poszybowała w górę niczym inflacja. W ubiegłym roku portal “Goniec” zorganizował sondę uliczną, podczas której częstował warszawiaków kultowymi bułeczkami nadziewanymi jagodami, pytając o ich doznania. Większość osób gorąco chwaliła wypieki, dopóki nie dowiedziała się o ich cenie. Ta wynosiła wówczas 28 złotych. Poznawszy prawdziwą wartość przekąski, mina rzedła ankietowanym.
Wiele osób uważa, że jagodzianki sygnowane nazwiskiem Gessler nie są warte swojej ceny. Warszawiacy podkreślali, że za podobną kwotę można zjeść na mieście cały obiad. Z drugiej strony część ankietowanych zauważyła, że bułeczki są bardzo smaczne, wykonane ze świeżych składników, dlatego ich cena jest adekwatna. Co na ten temat uważa sama zainteresowana, czyli córka słynnej restauratorki? Gessler właśnie rozwiała wątpliwości.
Ile kosztuje jagodzinka u Magdy Gessler?
Cukiernia “Słodki słony” jest obowiązkowym punktem na mapie gastronomicznej Warszawy. Jagodzianek od Magdy i Lary Gessler z chęcią próbują rodacy oraz zagraniczni podróżni. Część osób omija to miejsce szerokim łukiem ze względu na wysokie ceny, które budzą kontrowersje. Przypomnijmy, że za bułeczkę nadzianą sezonowymi jagodami dwa lata temu trzeba było zapłacić 23 złote. Ta cena już wtedy była uważana za dużą, jednak w ubiegłym roku osiągnęła pułap 28 złotych.
Ile będzie kosztować jagodzianka u Gessler w 2024 roku? Na ten moment ciężko stwierdzić, jednak biorąc pod uwagę tendencję z ostatnich lat, można spodziewać się niewielkiego wzrostu ceny. Właścicielka cukierni, córka słynnej restauratorki, wyjaśniła, za co tak naprawdę się płaci:
Używamy prawdziwego masła, prawdziwych jajek, dużo jagód. Cena wynika też z robocizny – wszystko jest robione ręcznie. Nie ma tam żadnych uproszczeń – zaznaczyła Lara Gessler w rozmowie z “Pomponikiem”.
To nie wszystko, co miała do powiedzenia nt. cen w “Słodki słony”.
ZOBACZ TEŻ: Tak wyglądał pierwszy mąż Sylwii Peretti. Ich relację pokazano w TVN
Dlaczego jagodzianki u Magdy Gessler są tak drogie? Córka restauratorki tłumaczy
Lara Gessler wyznała, że uważa jagodzianki w cukierni “Słodki słony” za warte swojej ceny, nawet jeśli ta w ubiegłym roku sięgała niemal 30 złotych. Podkreśliła, że w sytuacji, gdyby konsumenci uznali, że jest inaczej, lokal by splajtował.
Ludzie głosują portfelem. Jeśli nadal jesteśmy na rynku, to znaczy, że nasze jagodzianki są tego warte – uzasadniła w rozmowie z “Pomponikiem”.
Córka Magdy Gessler wyznała też, że kultowe jagodzianki to znacznie więcej, niż zwykły sezonowy smakołyk. Okazuje się, że dopracowanie receptury wypieku zajęło jej rodzicom mnóstwo czasu. Idealny przepis powstał metodą prób i błędów.
To jest też dorobek moich rodziców i oni pracowali na tę jagodziankę długo, więc kto uznaje, że ta jagodzianka jest tego warta, może zapłacić, ale nikt nikogo nie zmusza – dodała na koniec.
A wy jak uważacie?