Jajko jest jednym z najpopularniejszych składników śniadania wielu Polaków, jednak zdarzają się momenty, w których trafiamy na dość nieprzyjemny widok po rozbiciu jego skorupki. Możemy natknąć się wówczas na czerwoną plamkę, która z góry zniechęca nas do spożycia. Jednak nie oznacza ona, że jajko nie nadaje się do jedzenia. Czerwone plamki, które występują w jajkach, nie są niebezpieczne dla naszego organizmu. Faktycznie, zdarza się, że nie każde jajko nadaje się do jedzenia, jednak w przypadku czerwonej plamki nie ma się czego obawiać. Spokojnie można je spożywać lub podać do jedzenia. Jedynym minusem może być fakt utraty atrakcyjności jajka.
Niestety, nadal istnieją domy, w których dzieci nie mogą liczyć na pożywny posiłek. Czy darmowe śniadania w placówkach szkolnych byłyby dobrym rozwiązaniem? Jak myślicie?Dzieci niejednokrotnie odmawiają spożywania posiłków w domach, co dla wielu rodziców jest udręką. Wówczas zmuszeni są do przygotowywania dodatkowych posiłków swoim pociechom do plecaków, by zadbać o ich odpowiednie funkcjonowanie. Niektórzy uczniowie wychodzą głodne z winy rodziców. Czy wobec tego śniadania powinny być darmowe w placówkach?