Ciepłe lody to dla wielu z nas wspaniałe wspomnienie dzieciństwa. Choć dziś ciężko uwierzyć, że ten wątpliwy przysmak był naszym ulubionym deserem, kiedyś uwielbialiśmy to sprytne i tanie rozwiązanie! Dla wszystkich wychowanych w czasach PRL-u to smak dzieciństwa i beztroskiego czasu. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie słodyczy, by poczuć ich smak w ustach!Ciepłe lody robi się na bazie słodkiej pianki zaparzanej syropem z białek, którą podaje się w waflowym kubku, przypominającym ten do lodów. Pianka była pokrywana najczęściej polewą czekoladopodobną, co miało imitować kształt prawdziwych włoskich lodów. Coraz rzadziej możemy przypomnieć sobie smak dzieciństwa, ponieważ ciepłe lody w zasadzie nie są już produkowane! Dostaniemy je w cukierniach pamiętających czasy rurek z kremem czy wuzetek. Aż miło wrócić do tych wspomnień. A może warto zapoznać młode pokolenie z tym niezapomnianym smakiem PRL-u i samej przygotować ten prosty deser?