Właśnie ujawniono, że Sejm odrzucił poprawki Senatu dotyczące niższych cen gazu dla branży piekarniczej. Zdaniem senatora Krzysztofa Kwiatkowskiego oznacza to możliwe podwyżki cen chleba i wypieków. Już od 1 stycznia cena chleba może wynosić nawet 15 złotych? Senatorzy nie kryją swojego oburzenia sytuacją, jaka już niedługo może mieć miejsce w naszym kraju.
Chleb smażony w jajku w czasach naszego dzieciństwa był chyba jednym z największych smakołyków. Smażyły nam go nasze mamy i babcie. To było jedno z najszybszych śniadań lub przekąsek. Pamiętacie jeszcze jego smak? A może serwujecie go sobie, swoim dzieciom lub wnukom do dzisiaj? Z pewnością niejednokrotnie pojawił się na talerzach w naszych domach.Chleb smażony w jajku to niezwykle szybki sposób na ciepły i smaczny posiłek. Dodatkowo jest bardzo tani i nie wymaga wielkich pokładów energii oraz zdolności kulinarnych. Idealne danie na szybką przekąskę. Pamiętacie ten smak?
Chleb kupujemy w dużych ilościach. Aby uniknąć niepotrzebnego wyrzucania jedzenia, warto poświęcić trochę uwagi i dowiedzieć się, w jaki sposób możemy go jeszcze wykorzystać, gdy jest już czerstwy i nie nadaje się do kanapek.Chleb po kilku dniach czerstwieje i nie nadaje się do jedzenia. Szkoda, aby się zmarnował – wyrzucamy wówczas jedzenie i tracimy wydane pieniądze. Przedstawiamy 10 pomysłów na przysmaki, które przyrządzisz z czerstwego chleba.
Chleb z cukrem i wodą to najlepszy smak dzieciństwa. Każdy z nas choć raz próbował tego domowego specjału. Jakie jeszcze smaki kojarzą się z dzieciństwem? Dla wielu jest to chleb smażony w jajku, kluski na mleku, kogel-mogel czy prawdziwy, polski obiad – ziemniaczki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. To właśnie najlepsze jedzenie – żadne sushi, pizza czy burgery!Smak dzieciństwa: kto z was choć raz jadł ten wspaniały przysmak? Mowa oczywiście o chlebie z wodą i cukrem lub z masłem i cukrem! Każdy ze starszego pokolenia dobrze pamięta czas, gdy sklepowe półki nie uginały się od słodyczy. Trzeba była radzić sobie inaczej!
Instagramowe konto Born in the PRL co chwila przypomina nam smaki dzieciństwa. Pamiętacie popularne przekąski, jakimi były kromki chleba w jajku i z cukrem? Który woleliście? @born_in_the_prl, Instagram Chleb w jajku czy z cukrem? Choć dzisiejszym dzieciom takie smakołyki mogą się wydawać dość dziwne, dawniej te dwie banalnie proste potrawy były uwielbiane przez najmłodszych. Pamiętacie jeszcze ich smak? Która propozycja podania była waszą ulubioną? Trzeba przyznać, że na samą myśl wracają wspomnienia! Chleb w jajku oraz ten z cukrem były ulubioną przekąską dzieci, a mamy i babcie co chwila serwowały go swoim ukochanym pociechom. Te niepowtarzalne smaki i zapachy przywołują wspaniałe wspomnienia z dawnych lat, a niektórzy z nas wciąż od czasu do czasu serwują je w swoich domach.
Chleb, który jest niemal niezbędnym produktem w naszym domu, staje się coraz droższy. Czy są to skutki epidemii koronawirusa? Co więcej, drożeją także inne produkty wytwarzane na bazie zbóż. Kolejnym produktem, którego ceny poszybowały w górę, jest cukier. Jego wartość podwyższyła się o 7,6 procent! Chleb, który jest podstawą spożywczą każdego polskiego domu, robi się coraz droższy. Dziennikarze Faktu przeprowadzili rekonesans, sprawdzając, jak wyglądają aktualne ceny produktów spożywczych. Oprócz pieczywa i cukru będą to także warzywa i owoce.
Pandemia koronawirusa wywołała na całym świecie panikę i gorączkowe gromadzenie produktów z długim terminem ważności, co koniec końców może nas doprowadzić do wzrostu cen i wykupienia zgromadzonych zapasów. Za zwykły chleb prawdopodobnie już niedługo będziemy musieli zapłacić znacznie więcej.Chleb i wszystkie produkty przemysłu zbożowo-młynarskiego mają podrożeć jeszcze w tym tygodniu. Nowe ceny mogą zaskoczyć nas wszystkich. Do ministra rolnictwa zwrócono się z prośbą o uruchomienie rezerw. Sytuacja jest bardzo nieciekawa.
Nauczyciel zapakował do oddzielnych woreczków 5 identycznych kromek chleba. Po kilku dniach wszyscy zamarli. Uczniowie nie mogli uwierzyć w wyniki doświadczenia, które przeprowadził mężczyzna. Do tej pory uważałaś, że szkoła uczy tylko teorii? Nic bardziej mylnego. Nauczyciel za pomocą chleba postanowił przekazać swoim uczniom cenną wiedzę. Doświadczenie, a w zasadzie wyniki, które zobaczyli na własne oczy przeszło ich najśmielsze oczekiwania. Nie bez przyczyny od najmłodszych lat wszyscy wpajają nam, jak ważną jest higiena i mycie rąk przed każdym posiłkiem. Niepodważalne jest, że ten eksperyment zapamiętają do końca życia.
Chleb, który zakupił pewien mieszkaniec Krakowa, skrywał w środku niespodziankę. Kiedy zdruzgotany mężczyzna dostrzegł znalezisko, natychmiast udał się z powrotem do sklepu. Czegoś podobnego nigdy nie mógłby się spodziewać w bochenku za 10 złotych. Czy droższe znaczy lepsze? Historia, która przytrafiła się mężczyźnie, jest najlepszą odpowiedzią na to pytanie. Traumatyczne zdarzenie, które mężczyzna doświadczył na własnej skórze, dla wielu z nas może być przestrogą. Okazuje się, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością, a znalezisko, którego dokonał mieszkaniec Krakowa, jest tego najlepszym przykładem. W związku z tym, że przykłada ogromną wagę do zdrowego trybu życia jakości spożywanej żywności, niespodzianka ta była dla niego niedopuszczalna. Sprawę postanowił nagłośnić na łamach Faktu24.
Macocha doprowadziła do śmierci 12-latka. Chłopiec zmarł po zjedzeniu chleba, który zaserwowała mu bezduszna kobieta. To jeden z pierwszych przypadków wykonania i opisania sekcji zwłok w Polsce. Pomimo tego, że tragiczna historia miała miejsce wiele lat temu, medycyna sądowa w dalszym ciągu ma z nią pewien kłopot. Współczesna medycyna sądowa rozwinięta jest do tego stopnia, że śledczy w mgnieniu oka są w stanie określić jednoznaczną przyczynę zgonu. Teorie, na których opierano się przed laty, zostały obalone, a na ich miejsce wkroczyły niepodważalne fakty i innowacyjne metody. Pomimo nieprawdopodobnego rozwoju, medycyna sądowa w jednej kwestii wydaje się całkowicie bezradna.