Turystka, która spędzała wakacje nad Bałtykiem, zaraziła się niebezpieczną bakterią. Jak przekazuje radiozet.pl, kobieta zmarła w jednym z niemieckich szpitali. Eksperci apelują o ostrożność podczas przebywania na plaży. Kobieta przebywała nad Bałtykiem w drugiej połowie lipca. Niebezpieczną baterią – Vibrio vulnificus, przecinkowcem z rodziny Vibrionaceae – zaraziła się prawdopodobnie w wyniku zainfekowania otwartej rany.
GIS (Główny Inspektor Sanitarny), w wyniku inspekcji weterynaryjnej postanowił o wycofaniu partii mięsa, która zawierała bakterię prowadzącą do choroby zwanej listeriozą. Firma podjęła już działania w celu identyfikacji źródła zakażenia. Jeśli masz ten produkt w lodówce, nie zwlekaj i pozbądź się go szybko. GIS zadecydował o wycofaniu niektórych partii produktu Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy oraz Hamburger drobiowy firmy Konspol ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes.
Bałtyk z roku na rok osiąga coraz wyższą temperaturę, co niesie za sobą poważne konsekwencje. Naukowcy ostrzegają przed zakażeniem bardzo niebezpieczną bakterią, która do tej pory nie była u nas spotykana, a pojawiła się właśnie teraz. Jak podaje Interia, stanowi ona duże zagrożenie dla zdrowia szczególniej jednej grupy osób.Polskie morze to jedno z najczęściej wybieranych kierunków na wakacje przez Polaków. Kąpiele w zimnym Bałtyku nie sprawią trudności zahartowanym bywalcom. Jednak w ostatnim czasie temperatura woda jest coraz wyższa, co sprzyja rozwojowi bakterii nazwanej przecinkowcem.