Specjaliści w "Pytaniu na Śniadanie": "zjedzenie kiełbasy z grilla, to jak wypalenie 20 papierosów"
Widzów ostatniego odcinka programu "Pytanie na śniadanie" dosłownie zamurowało. Niewiarygodne, o czym poinformowali na krótko przed rozpoczęciem sezonu grillowego. Powinniśmy się bać?
Prowadzący Anna Popek i Aleksander Sikora porozmawiali z ekspertami na temat tego, jak szkodliwe może być jedzenie z grilla, po które tak chętnie sięgamy w czasie zbliżającej się majówki. Ich słowa mogą szokować.
"Pytanie na śniadanie": Niewiarygodne, o czym poinformowano przed majówką
Kultowa śniadaniówka Telewizji Polskiej zawsze obfituje w masę nieoczekiwanych zwrotów akcji i zaskakujących wypowiedzi ekspertów. Dawno jednak żaden z poruszanych tematów nie zszokował telewidzów tak bardzo, jak dzisiejsza rozmowa.
Prowadzący show Anna Popek i Aleksander Sikora skupili się na zbliżającej się wielkimi krokami majówce, która w Polsce uznawana jest za największy sezon grillowy. Zaproszeni do studia eksperci wypowiedzieli się na ten temat i zaskoczyli wszystkich informacją o tym, jak bardzo szkodliwa może być dla nas kiełbasa z grilla.
"Wyciągnęli ją z łóżka", później doszło do tragedii. Porażające, co spotkało córkę Martyny Wojciechowskiej"Pytanie na śniadanie": Jak szkodliwa jest kiełbasa z grilla?
Anna Popek i Aleksander Sikora zapytali zaproszone do studia “Pytania na śniadanie” gościny o to, czy w spożywanych podczas sezonu grillowego przysmakach są jakieś szkodliwe substancje, na które szczególnie powinniśmy uważać. Nikt jednak nie spodziewał się takiej odpowiedzi.
Dietetyk kliniczny zdradził, że nasza ulubiona przypieczona kiełbaska z grilla może być bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu. Według niej takie jedzenie można porównać nawet do… palenia papierosów.
-Mówimy o związkach przy niepełnym spalaniu, przy nikotynie tak jest, ale także zdarza się przy grillu, ognisku, gdy podgrzewamy mięso - powiedziała ekspertka w studiu śniadaniówki.
Co więc warto jeść podczas grillowania? Eksperci "Pytania na śniadanie" radzą
Podczas rozmowy specjalistki zaznaczyły, że bardzo ważne jest pilnowanie, aby mięso nie zostało zbyt mocno przypieczone podczas grillowania. Wiąże się to z tym, że przetworzone mięso poddawane smażeniu jest w tej samej grupie karcinogenów, co związki rakotwórcze. Im bardziej “spalone”, tym gorsze dla naszego zdrowia.
Jednocześnie gościny Anny Popek i Aleksandra Sikory wyznały, że podobnej zależności nie można zauważyć podczas grillowania warzyw. Jeżeli więc boimy się zaryzykować i podczas zbliżającej się majówki zjeść wymarzoną kiełbaskę, może warto sięgnąć po liczne warzywa, które równie świetnie sprawdzą się na grillu.
Zobacz zdjęcia: