Zdrowe przekąski dla nastolatków – nasze ulubione przepisy
Nastolatki, by rosnąć potrzebują stałych, bogatych w składniki odżywcze posiłków i przekąsek. Młodzież przechodzi okres szybkiego wzrostu i rozwoju, który wymaga optymalnego spożycia zarówno makroskładników (tłuszcz, białko i węglowodany), jak i mikroelementów (witamin i minerałów). W tym artykule przedstawiamy nasze ulubione przepisy na zdrowe przekąski dla nastolatków.
Wiele popularnych przekąsek jest bogatych w rafinowane zboża, dodane cukry i inne składniki, które powinny być ograniczone w diecie nastolatków. Warto zastąpić je snackami, które są proste i szybkie w wykonaniu. Oto 5 przepisów na ulubione, zdrowe przekąski dla nastolatków.
1. Kanapki z jabłkami i masłem orzechowym.
Masło orzechowe i jabłko to pyszne i sycące połączenie. Uzyskasz w ten sposób bogatą w błonnik i białko przekąskę. Możesz obtoczyć brzegi nasionami chia lub posiekanymi orzechami, aby uzyskać dodatkową chrupkość przekąski.
2. Mieszanka nerkowca, migdałów, wiśni i gorzkiej czekolady.
To łatwa, a super zdrowa przekąska. Wymieszaj dla swojego nastolatka orzechy nerkowca, razem z chrupiącymi migdałami i suszone wiśnie z kawałkami ciemnej czekolady, aby uzyskać to pyszne połączenie.
Warto zauważyć, że te składniki są doskonałym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, których nastolatki potrzebują dla zdrowia i optymalnego rozwoju.
3. Hummus.
Hummus wykonuje się ze zblendowanej ciecierzycy. Jest bogaty w błonnik, magnez, kwas foliowy, mangan, zdrowe tłuszcze i białko.
Ułóż spód słoika kilkoma łyżkami hummusu, a następnie napełnij go pokrojonymi warzywami, takimi jak marchew, ogórek, seler i cukinia, aby uzyskać pożywną i smaczną przekąskę.
4. Szaszłyki z mozzarelli i pomidorów koktajlowych.
Niewystarczające spożycie wapnia przez nastolatków jest częstym problemem, szczególnie wśród nastoletnich dziewcząt. Szaszłyki z kulek mozzarelli z pełnego mleka i soczystych pomidorów zawierają nie tylko wapń, ale także zdrowe tłuszcze, białko i likopen – silny przeciwutleniacz występujący w pomidorach, który ma wiele zalet zdrowotnych.