Zdrowe niskokaloryczne przekąski, które warto mieć w swojej kuchni
Pamiętaj, aby wybierać naturalne masło orzechowe, które zawiera na liście składników tylko orzeszki ziemne i sól, i użyć zalecanej wielkości porcji 2 łyżek stołowych.
Jogurt grecki jest bogaty w białko i ważne składniki odżywcze, takie jak wapń, magnez i potas. W międzyczasie jagody są pełne błonnika i przeciwutleniaczy zwalczających choroby, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek w organizmie.
Słodki smak bananów i słony, orzechowy posmak masła migdałowego lub z nerkowca to doskonałe połączenie! Taka przekąska jest bardziej sycąca, ponieważ zawiera białko i błonnik.
Można łatwo połączyć je ze źródłem białka, takim jak hummus – krem do smarowania z ciecierzycy, tahini, oliwy z oliwek, soli i soku z cytryny.
Podjadanie pożywnych pokarmów bogatych w błonnik i białko pomaga zwiększać uczucie sytości i może zmniejszyć liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia. Przedstawiamy nasze ulubione, zdrowe niskokaloryczne przekąski, które warto mieć w swojej kuchni.
Banan z masłem orzechowym
Polewanie niesłodzonego greckiego jogurtu wybranymi jagodami to pyszny, zdrowy sposób na powstrzymanie głodu przy jednoczesnym odżywianiu organizmu.
Jogurt grecki z jagodami
Chociaż jabłka same w sobie stanowią sycący i zdrowy wybór, połączenie ich z naturalnym masłem orzechowym jest jeszcze lepszą opcją.
Masło orzechowe jest bogate w białko, najbardziej sycące z trzech makroskładników – białka, węglowodanów i tłuszczu. W rzeczywistości badania pokazują, że dodanie masła orzechowego do diety może pomóc zmniejszyć głód i utrzymać zdrową masę ciała.
Połączenie niskokalorycznych, bogatych w błonnik warzyw, takich jak brokuły, rzodkiewki, seler lub papryka z bogatym w białko hummusem, tworzy satysfakcjonującą przekąskę, która z pewnością zapewni uczucie sytości między posiłkami bez dodawania wielu kalorii.
Spożywanie większej ilości warzyw może korzystnie wpływać na zdrowie na niezliczone sposoby i zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym chorób serca.