Lifestyle.Lelum.pl Plotki i gwiazdy Jak dobrać wino do jedzenia? Przedstawiamy kilka prostych sztuczek
fot. lefteris kallergis, www.unsplash.com

Jak dobrać wino do jedzenia? Przedstawiamy kilka prostych sztuczek

24 kwietnia 2021
Autor tekstu: Dominika Bryś

Jeśli idziesz do znajomych i nie masz pojęcia, co jest w menu, jednym z najlepszych win do zabrania jest szampan lub wino musujące. Zdziwiłabyś się, ile potraw dobrze się z nim łączy.

Jeśli podajesz słodsze danie, powinnaś połączyć je ze słodkim winem. Twoje wino powinno być zawsze jeszcze bardziej słodkie niż danie.

Jeśli Twoje jedzenie jest pikantne, najlepiej będzie połączyć je ze słodszym winem lub winem o niższej zawartości alkoholu.

Masz tutaj kilka opcji:

Wybierając wino, chcesz dopasować intensywność potrawy do intensywności wina. Na przykład nigdy nie sparowałabyś grillowanego kurczaka i ryżu z białym sauvignon, a także nigdy nie połączyłbyś różowego wina ze stekiem ribeye.

Jeśli nie przepadasz za szampanem, przynieś wino, które każdy może wypić przed rozpoczęciem kolacji. W ten sposób nie musisz się martwić o to, że nie będzie ono dobrze pasowało do danej potrawy.

Odpowiednie połączenie potraw i wina zapewni równowagę między składnikami potrawy, a jego właściwościami. O ile jest to zabieg skomplikowany, jego podstawy są dość łatwe do zrozumienia. Jak dobrać wino do jedzenia? Przedstawiamy kilka prostych sztuczek!

Szampan lub wino musujące

Sól w potrawie obniży odczuwanie kwasowości przez podniebienie. Proponuję albo mocno kwaśne wino (jak francuskie sauvignon blanc), albo dużo słodsze, aby uzyskać to słodkie i słone połączenie. Tłuszcze zwierzęce w żywności dobrze komponują się z winami, które mają dużo garbników. Stek ribeye świetnie komponuje się z ciężkim, czerwonym winem.

Istnieje wiele sposobów na połączenie wina z jedzeniem. Zacznij od rozważenia różnych składników, zaczynając od „gwiazdy” dania (zazwyczaj jest to białko). Drugą kwestią powinien być sos.

Jak dobrać wino do jedzenia? Przedstawiamy kilka prostych sztuczek

1. Białe: chardonnay.

2. Czerwone: pinot noir.

Obserwuj nas w
autor
Dominika Bryś

Redaktorka działu SEO w lelum.pl. Specjalistka ds. mody oraz beauty. Posiada szeroką wiedzę, teoretyczną i praktyczną wiedzę w dziedzinie pielęgnacji włosów, twarzy oraz ciała. Od lat pasjonuje się modą oraz pracuje w branży z nią związanej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
plotki i gwiazdy programy quizy