Wszyscy byli w błędzie, druga strona tłuczka do mięsa ma niesamowite zastosowanie. Większość z nas popełnia karygodny błąd
W dzisiejszych czasach wielu ludzi decyduje się na odstawienie mięsa. Jednak to tylko część z nich. W większości polskich domów można usłyszeć ten przyjemny dźwięk ubijania mięsa tłuczkiem. Ludzie go używają, ale bardzo często robią to źle. Tłuczek do mięsa posiada dwie strony, jednak każda z nich służy do czegoś innego. Wiedzieliście?
Tłuczek do mięsa to bardzo przydatna rzecz w każdej kuchni. Jak wiadomo, tłuczek służy głównie do ubijania porcji mięsa na kotlety, bądź steki. Ludzie bardzo często decydują się na przygotowanie takich potraw. Jednak warto zauważyć, że mnóstwo z nas nie zwraca uwagi na to, że tłuczki mają dwie strony: kratkowaną i płaską, a to błąd. Wiecie, do czego służy druga wymieniona?
Tłuczek do mięsa i jego zastosowanie
Wiele osób podczas przygotowywania mięsnych potraw chwyta w dłonie tłuczek. Z pozoru jest to narzędzie bardzo proste do użytkowania, jednak okazuje się, że często ludzie nie wiedzą dokładnie, w jaki sposób go używać. Wszystko za sprawą dwóch stron, które posiada każdy tłuczek. Jedna jest kratkowana, a druga płaska.
Zazwyczaj używana jest ta pierwsza, która zdaniem wielu ludzi skuteczniej rozbija i zmiękcza mięso na kotlety schabowe czy steki. By przygotować perfekcyjne kotlety, należy rozbijać je mocno i wybrać odpowiednią bułkę tartą. A czy zastanawialiście się, do czego służy ta druga strona tłuczka?
- Krzysztof Ibisz pęka z dumy. Nikt się nie spodziewał, gratulacje płyną z całej Polski
- Prowadząca „Pytanie na śniadanie” ujawniła pewne szczegóły programu. Czy może ponieść konsekwencje?
- Tłumy ruszą do Pepco, w sklepie znowu pojawił się produkt, którego pragną tysiące. Cena zachęca jeszcze bardziej
Do czego służy płaska strona tłuczka do mięsa?
Tłuczek do mięsa posiada płaską stronę, która służy do rozbijania włókien, które mają tendencję do twardnienia podczas obróbki termicznej. Wielu ludzi nie ma o tym pojęcia, dlatego decyduje się na używanie strony kratkowanej. Płaska strona tłuczka powinna być stosowana m.in. do przygotowania karkówki lub wołowiny.
Jeśli natomiast druga strona twojego tłuczka jest gładka, musisz wiedzieć, że jest to idealny przyrząd do delikatnego rozbicia drobiu. Bezwypustkowa powierzchnia zapewni nieprzebicie mięsa podczas przygotowania.
Karol Okrasa na kanale KuchniaLidla.pl na platformie YouTube, pokazał jak przyrządzić idealne kotlety schabowe.
ZOBACZ WIDEO: