Podczas wesela goście próbowali tradycyjnych potraw. Chwilę później wszyscy jechali do szpitala
Ślub, który w sekundę zamienił się w najgorszy koszmar. To właśnie spotkało tę młodą parę. Matka pana młodego świętowała ślub syna racząc się specjałami lokalnej kuchni. Gdy spróbowała jednego z nich, osunęła się na ziemię martwa. Jak doszło do takiej tragedii?
Tragedia wydarzyła się w Kenijskiej prowincji Nyeri, w wiosce Rodama. Trwało własnie przyjęcie weselne jednego z mieszkańców wioski, a stoły uginały się od tradycyjnych przysmaków kenijskiej kuchni. Jak potwierdzają naoczni świadkowie, objawy u osób, które zmarły, mama pana młodego wzięła do ust kęs ulubionej potrawy i w kilka chwil później osunęła się na ziemię nieprzytomna. Ale to nie koniec tragicznych wydarzeń z tamtego dnia…
Ślub jak z horroru
Ślub miał być wyjątkowym wydarzeniem dla kenijskiej pary. Niestety, zakończył się tragedią. Kucharze wynajęci przez pana młodego przygotowali najlepsze specjały kenijskiej kuchni. Wszyscy bawili się świetnie do czasu, gdy podano danie główne…
Według świadków tuż przed tragicznym zdarzeniem mama pana młodego zasiadła przy stole, by skosztować swojego ulubionego dania – aromatycznego, mięsnego githeri. Niestety, chwilę później osunęła się na ziemię. Martwa.
Niemal 70 gości weselnych zostało skierowanych do szpitala z powodu objawów zatrucia pokarmowego. Niestety, ostatecznie trzy osoby nie przeżyły przyjęcia weselnego. Dwie z nich należały do rodziny pana młodego. Jedną z tych była jego matka.
Przeterminowane jedzenie — czy może zagrażać życiu?
Przeterminowane jedzenie raczej nie może zagrażać życiu. Niebezpieczne patogeny, takie jak na przykład salmonella, pojawiają się jako skutek niewłaściwego przechowywania żywności takiej jak mięso czy jajka, a nie ich przeterminowania. Właśnie nieprawidłowe przechowywanie żywności może skutkować taką tragedią jak ten ślub. Jeżeli spożyjesz jedzenie, na którym pojawiła się pleśń, mogą spotkać cię rozstrój żołądka, reakcja alergiczna lub problemy z oddychaniem.
W rzadkich wypadkach pleśń rzeczywiście może powodować powstawanie rakotwórczych substancji. Dlatego właśnie nie powinniśmy jej spożywać. Warto jednak pamiętać, że przeterminowane jedzenie nie równa się zepsutemu. Jeśli nie widzimy na nim żadnych zmian, nie pachnie inaczej i nie ma innej konsystencji niż normalnie, najprawdopodobniej nadaje się do spożycia.
Jeśli chcemy się ubezpieczyć, można przyjąć zasadę, że produkty, których data ważności jest oznaczona jako „należy spożyć do”, lepiej zjeść przed tą datą. Te opisane jako „najlepiej spożyć do/przed” powinny być bezpieczne nawet po tej dacie.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Przeterminowane jedzenie w żadnym wypadku nie powinno spowodować takiej tragedii, jak ten ślub.
Pleśni zdecydowanie powinniśmy unikać…
…natomiast suche produkty takie jak makaron, są raczej bezpieczne.
ZOBACZ TEŻ:
- Jesteś mamą lub tatą? Jeśli nie zdążysz do końca września, możesz stracić 1500 złotych
- Wzrost, który najbardziej nas kręci. Badania wykazały, co kochają mężczyźni, a co podnieca kobiety
- Nastolatek stracił wzrok i słuch. Przez 10 lat jadł tylko śmieciowe jedzenie
- Zaproszenie na ślub, które oburza. Do dziś mówią o nim wszyscy
- Nie żyje gwiazda „Idola”. Zginęła w tragicznych okolicznościach
- Nawałnica uderzyła w dom gwiazdora disco polo. Straty są bardzo poważne
źródła: vice.com, natemat.pl