Seitan – czy ten popularny składnik diety wegetariańskiej może być niekorzystny dla zdrowia?
W przeciwieństwie do tofu i tempehu, które są wytwarzane z soi, seitan jest doskonałą alternatywą mięsa dla wegan i wegetarian z alergią na soję. Osoby z celiakią lub wrażliwością na gluten powinny jednak unikać seitanu ze względu na zawartość glutenu.
Jak działa seitan dla naszego organizmu?
Seitan jest pożywny – jest bogaty w białko i zawiera wiele minerałów, w tym selen, żelazo, fosfor, wapń i miedź. Pojedyncza porcja seitanu ma niską zawartość kalorii, węglowodanów i tłuszczu.
Do niedawna jedynym substytutem mięsa było białko. Później popularność zyskały tempeh i białko sojowe. Teraz przyszedł czas na seitan! Ale czy rzeczywiście jest on dobrym źródłem białka dla wegetarian i osób, które chcą zmniejszyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego?
Jeśli potrzebujesz więcej białka w swojej diecie, jesteś wegetarianinem lub weganinem lub unikasz mięsa z jakiegokolwiek powodu, może to być opcja dla Ciebie.
Trzeba pamiętać jednak, że seitan jest białkiem roślinnym, więc nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Aby dieta była kompletna, musisz połączyć ten pokarm z innymi białkami roślinnymi, takimi jak rośliny strączkowe, zboża i orzechy.
Seitan jest wytwarzany z glutenu i wody. Często jest on promowany jako wysokobiałkowa alternatywa dla mięsa o niskiej zawartości węglowodanów.
Czym jest seitan?
Jest on najczęściej używany jako baza w bezmięsnych hot dogach i boczku, a także w produktach wyglądających jak mięso.
Ogólnie seitan jest całkiem dobrym wyborem, jeśli chodzi o zamienniki mięsa. W końcu wszystkie alternatywy mięsne są do pewnego stopnia przetwarzane, a seitan ma mnóstwo korzyści zdrowotnych, które czynią go szczególnie atrakcyjnym.
Jeśli nigdy nie słyszałeś o seitanie jest duża szansa, że kojarzysz go pod innymi nazwami: mięso pszenne, czy białko pszeniczne.