Lifestyle.Lelum.pl
>
Plotki i gwiazdy
>
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na barszcz wigilijny. Podaje go z pysznymi pieczonymi pierożkami
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na barszcz wigilijny. Podaje go z pysznymi pieczonymi pierożkami

fot.instagram.com/robertmaklowicz_official
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Gwiazdor zamieścił filmik na swoim kanale na YouTube, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować wigilijne danie.
Robert Makłowicz wyjawia, jak przygotować wigilijny barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje świąteczną potrawę razem z pieczonymi pierożkami.
Robert Makłowicz zdradził przepis na barszcz czerwony
Robert Makłowicz zamieścił na swoim kanale na YouTube filmik, w którym wyjawił przepis na swój popisowy barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje wigilijną potrawę razem z pieczonymi pierożkami z farszem grzybowym. Zdradzany przepis na świąteczny barszcz według pomysłu znanego podróżnika.
Składniki:
Barszcz czerwony:
Barszcz (proporcje na 4 litry)
- 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
- 2 główki czosnku
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- letnia, osolona przegotowana woda
Wywar jarzynowy:
- 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- sól
- 2 l wody
Wywar grzybowy
- 100 g suszonych prawdziwków (= podgrzybków)
- sól
- około 500 ml wody
Pierożki z kruchego ciasta:
Ciasto
- 200 g pszennej mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- sól
Farsz
- 100 g suszonych, ugotowanych prawdziwków (= podgrzybków)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kiszonej kapusty
- sól świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Barszcz czerwony:
- Buraki obrać i pokroić w plastry
- Pokrojone buraki przełożyć do słoja, przekładając obranymi z łupek i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku
- Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, a następnie zalać letnią, przegotowaną i osoloną wodą
- Słój zamknąć i odstawić na minimum 3-4 dni
- Grzyby namoczyć w około 500 ml wody, posolić, ugotować do miękkości, odcedzić, zachowując wywar
- Z podanych składników ugotować wywar jarzynowy, odcedzić, zachowując wywar.
- Przecedzić zakwas buraczany, zachowując płyn
- Połączyć wywary grzybowy, jarzynowy i buraczany, podgrzać nie dopuszczając do zagotowania (wówczas barszcz straci kolor)
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
Pieczone pierożki:
- Zaczynamy od farszu: na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę
- Dodać zmielone, ewentualnie posiekane grzyby i kapustę
- Chwilę razem dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem
- Z podanych składników wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce
- Na obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto
- Wykrajać kieliszkiem do wina kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi
- Przełożyć je na blachę, włożyć do nagrzanego do 180 Celsjusza piekarnika i piec, aż się zrumienią
- Podawać ciepłe z gorącym barszczem w filiżankach (pierożki upieczone wcześniej można podgrzać w piekarniku)
Zobacz:
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
Najnowsze
Polecane
Popularne

Rafał Trzaskowski u Mentzena. Mocna deklaracja już na samym początku rozmowy

Nawrocki podpisał wszystkie postulaty. Niebywałe, co zrobił Trzaskowski, Mentzen nie mógł uwierzyć

Ryga to nowy hit na city break. Na weekendowy wypad ściągają tam turyści nie tylko z Polski

Kurzajewski nagle sprzedaje dom. Krzyknął sobie niezłą cenę

ZUS wysyła pisma do Polaków. Chodzi o ważne ulgi od opłat

5 powodów, dla których mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety roczniaka

Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami

Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?

Problemy skórne osób z cukrzycą - jak im zapobiegać?

Z 2 składników robię najlepsze naleśniki. Bez mąki i mleka

Trzaskowski komentuje zachowanie Nawrockiego na debacie. O jego słowach już huczy cała Polska

Kurzajewski nagle sprzedaje dom. Krzyknął sobie niezłą cenę