Lifestyle.Lelum.pl
>
Plotki i gwiazdy
>
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na barszcz wigilijny. Podaje go z pysznymi pieczonymi pierożkami
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na barszcz wigilijny. Podaje go z pysznymi pieczonymi pierożkami
fot.instagram.com/robertmaklowicz_official
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Gwiazdor zamieścił filmik na swoim kanale na YouTube, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować wigilijne danie.
Robert Makłowicz wyjawia, jak przygotować wigilijny barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje świąteczną potrawę razem z pieczonymi pierożkami.
Robert Makłowicz zdradził przepis na barszcz czerwony
Robert Makłowicz zamieścił na swoim kanale na YouTube filmik, w którym wyjawił przepis na swój popisowy barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje wigilijną potrawę razem z pieczonymi pierożkami z farszem grzybowym. Zdradzany przepis na świąteczny barszcz według pomysłu znanego podróżnika.
Składniki:
Barszcz czerwony:
Barszcz (proporcje na 4 litry)
- 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
- 2 główki czosnku
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- letnia, osolona przegotowana woda
Wywar jarzynowy:
- 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- sól
- 2 l wody
Wywar grzybowy
- 100 g suszonych prawdziwków (= podgrzybków)
- sól
- około 500 ml wody
Pierożki z kruchego ciasta:
Ciasto
- 200 g pszennej mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- sól
Farsz
- 100 g suszonych, ugotowanych prawdziwków (= podgrzybków)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kiszonej kapusty
- sól świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Barszcz czerwony:
- Buraki obrać i pokroić w plastry
- Pokrojone buraki przełożyć do słoja, przekładając obranymi z łupek i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku
- Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, a następnie zalać letnią, przegotowaną i osoloną wodą
- Słój zamknąć i odstawić na minimum 3-4 dni
- Grzyby namoczyć w około 500 ml wody, posolić, ugotować do miękkości, odcedzić, zachowując wywar
- Z podanych składników ugotować wywar jarzynowy, odcedzić, zachowując wywar.
- Przecedzić zakwas buraczany, zachowując płyn
- Połączyć wywary grzybowy, jarzynowy i buraczany, podgrzać nie dopuszczając do zagotowania (wówczas barszcz straci kolor)
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
Pieczone pierożki:
- Zaczynamy od farszu: na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę
- Dodać zmielone, ewentualnie posiekane grzyby i kapustę
- Chwilę razem dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem
- Z podanych składników wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce
- Na obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto
- Wykrajać kieliszkiem do wina kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi
- Przełożyć je na blachę, włożyć do nagrzanego do 180 Celsjusza piekarnika i piec, aż się zrumienią
- Podawać ciepłe z gorącym barszczem w filiżankach (pierożki upieczone wcześniej można podgrzać w piekarniku)
Zobacz:
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
Powiązane
Czy w piątek 3 maja można jeść mięso z grilla? Kościelne przepisy mówią jasno
Pokazał, co znalazł w mięsie z Biedronki. Tylko u nas sieć odnosi się do nagrania
Co robi ksiądz, jak ma wolne? Duchowny pokazał wszystko
Miała przy sobie tylko 3 zł. Pokazała, co udało jej się kupić
Nie mieści się w głowie co ludzie chowają do trumien! Grabarz ujawnił kulisy, widział już chyba wszystko
Wielki test wiedzy o “M jak miłość”. Nawet najwięksi fani serialu będą mieć problemy
Najnowsze
Jakie imię wybrać do bierzmowania? Są ograniczenia. Ksiądz wszystko wyjaśnił
Żyją uwięzione w jednym ciele. Związek syjamskich bliźniaczek budzi kontrowersje
Majówka 2024: Gdzie zrobisz zakupy? Te sklepy na pewno będą czynne
Kolejne dziecko w oknie życia. Znaleziono przy nim coś niezwykłego
Ile dać do koperty w 2024 roku? 300 złotych? Zapomnijcie
Frykasy z WARSA za miliony monet? Nie wszystkiego warto próbować
"To był tylko jeden owoc". Klienci Biedronki przecierają oczy ze zdumienia
Na co idą pieniądze z tacy? Co niedzielę zbiera się nawet kilka tysięcy. Ksiądz ujawnia
Pracownica Żabki pokazała mrożące nagranie. TO wyczyniają klienci, można tylko współczuć
Polecane
Nikt w Polsce nie ma tylu dzieci. Wyjazd z domu jest jak kolonia
Napad na bank w Gdańsku! Sceny jak z filmu, ale komediowego
Nagła śmierć Magdaleny Żuk wstrząsnęła Polską. Od 7 lat nie brakuje domysłów
Jedyna taka rodzina w Polsce. Mają 7 dzieci i żyją wg surowych zasad
W czym śpią zakonnice? Odpowiedź może zaskoczyć
Popularne
Strzelczyk pokazał swój pomysł na pyszny letni obiad. Połączenie jajek z tym sosem to strzał w 10
Takie drożdżówki z budyniem zrobię na majówkę. Nikt się im nie oprze na deser po grillu
Makłowicz zdradza sekret udanego grilla. Tego radzi unikać. „Nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe"
Uczestniczka Rolnika w hitowym programie TVP. Zaskoczyła wszystkich
Strzelczyk ożywia kultowe danie PRL-u. Nadal jet pyszne i tanie
Strzelczyk zrobił rewolucję w klasycznej mizerii. Zdziwisz się, co pysznego połączył z ogórkami
Strzelczyk będzie pomagał restauracjom w opałach. Prosi, by go „nie mylić ze znanym programem TVN"
Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na młodą kapustę. Dziś podam to na obiad