Robert Makłowicz powiedział jak gotować parówki. Każdy z nas robił to źle
Robert Makłowicz to jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy. Jego kulinarne podróże znane są niemal wszystkich Polakom, a on sam przyciąga przed ekrany telewizorów i monitorów dziesiątki tysięcy Polaków. Na zorganizowanym niedawno Q&A na YouTube zdradził jak poprawnie gotować parówki. Okazuje się, że wielu ludzi robiło to źle.
19 marca 2020 roku Robert Makłowicz utworzył swój kanał na YouTube. W przeciągu roku zdążył zgromadzić na nim już ponad 294 tys. subskrybentów. Znany kucharz dzieli się tam swoimi przygodami kulinarnymi, a także udziela niezbędnych rad wielbicielom kuchni.
Robert Makłowicz zdradził jak poprawnie gotować parówki
Robert Makłowicz należy do ścisłej czołówki najsympatyczniejszych polskich kucharzy. Jego programy oraz kanał na YouTube ogląda setki tysięcy Polaków i nie tylko. Niedawno jego kanał obchodził swoje pierwsze urodziny, zatem postanowił zorganizować Q&A na żywo, w którym udział wzięło ponad 200 tys. ludzi.
Kucharz odpowiedział na wiele ciekawych pytań. Dotyczyły one m.in. zagranicznych kuchni, ciekawych sytuacji spoza kamer i wiele innych, jednak uwagę przykuło szczególnie jedno z nich, które może okazać się pomocne dla mnóstwa Polaków.
Jeden z widzów zadał kucharzowi pytanie na temat tego, jak poprawnie gotować parówki. Makłowicz odpowiedział w jaki sposób poprawnie powinno się to wykonywać. Okazuje się, że wielu ludzi wykonywało tę prostą czynność źle.
Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:
– Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego wkłada się parówki – odpowiedział zaskakująco Robert Makłowicz.
Dlaczego gotowanie szkodzi parówkom?
Otóż według Roberta Makłowicza długie gotowanie parówek szkodzi nie tylko im, ale przede wszystkim nam. Jak wielu ludzi wie, pod wpływem gorącej temperatury parówki pękają, a ich długa obróbka termiczna negatywnie wpływa na nasze zdrowie.
Okazuje się, że podczas długotrwałej obróbki termicznej zawarte w parówce sole peklujące wytwarzają szkodliwe związki chemiczne, zatem odradza się ich gotowania, smażenia lub grillowania.
Robert Makłowicz przeniósł swój program Kulinarne podróże, który przed laty realizował na antenie TVP właśnie na YouTube. Możemy tam obejrzeć filmy z wielu zakątków świata. Jest także wiele z Polski.
Zainteresowanie kanałem kucharza wzrasta z dnia na dzień, a filmy cieszą się niebywale dużym zainteresowaniem. Ogląda je średnio po 150 tys. osób na jedno wideo. Proces powstawania parówek możecie obejrzeć >tutaj<.
Zobacz wideo:
Całe nagranie możecie obejrzeć powyżej.
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
- Publicznie obraził Andrzeja Dudę. Czy znanemu pisarzowi należy się więzienie?
- Czy będzie całkowity lockdown w całej Polsce? Znamy plany rządu
- Dziennikarka została zaatakowana w programie na żywo. Do sali wpadła kobieta bez ubrań na sobie
Źródło: youtube.com