Jak rozpoznać zdrowe jajko? Po kolorze żółtka
Przeciętny Polak zjada rocznie około 150 jaj. Nie dziwi tym samym, że zdecydowana część konsumentów poszukuje jak najlepszych i najzdrowszych produktów – za takie zaś powszechnie uważane są jajka od kur wolnowybiegowych. By je rozpoznać, wystarczy przyjrzeć się żółtku.
O czym mówi żółtko?
Istotna jest przede wszystkim barwa – wbrew pozorom jednak im ciemniejsze, tym zdrowsze. Kury żyjące na wolnym wybiegu jedzą bowiem dużo roślinności z karotenoidami (związkami, które stanowią naturalne przeciwutleniacze), znoszą tym samym jajka z wyrazistym, ciemnym żółtkiem.
Najzdrowsza będzie tym samym opcja oznaczona na zdjęciu numerem jeden. Z pewnością pochodzi ona z wolnego wybiegu.
Warto wspomnieć jednak, że kolor żółtka nie jest jedynym wyznacznikiem „zdrowotności” jajka. Istotny jest również wiek kury – młode nioski, mające około 28 tygodni, znoszą jaja o niskiej wartości odżywczej. Podobnie jest również w przypadku starszych, mających więcej niż 97 tygodni.
O czym może z kolei świadczyć biało? Lekko mleczna barwa mówi o tym, że jajko jest bardzo świeże. Im mętniejsze, tym więcej czasu upłynęło zaś od jego zniesienia.
W Polsce do sprzedaży mogą być dopuszczone maksymalnie dwumiesięczne jajka (w rzeczywistości będą jednak one dobre przez około 12 tygodni).
Źródło: Onet
Artykuły polecane przez redakcję Lelum: