Błonnik psyllium – jakie są korzyści z jego spożywania?
Widziałaś go na półce w sklepie ze zdrową żywnością, ale nie wiesz jak działa na organizm? W tym artykule przedstawiamy, czym jest błonnik psyllium i jakie są korzyści z jego spożywania.
Ponieważ jest to prebiotyk, a dobra bakteria jest niezbędna do wzmocnienia odporności, może pomóc organizmowi zmniejszyć stan zapalny, zwalczać infekcje i pobudzać zdrowy wzrost komórek i tkanek.
Jednym z głównych powodów, dla których psyllium jest tak korzystny dla Twojego zdrowia jest to, że jest on znaczącym źródłem błonnika w ilości siedmiu gramów na łyżkę stołową, co stanowi 25% dziennej wartości.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika może skutecznie pomóc w leczeniu zaparć. Wchłania płyn w jelitach, pęcznieje i tworzy nieporęczny stolec, który jest łatwy do wypróżnienia.
Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu
Może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia
Wysoka zawartość błonnika
Może pomóc w budowaniu odporności
Dieta bogata w rozpuszczalne błonniki, takie jak babka płesznik, może obniżyć poziom trójglicerydów i skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.
Lekarze przepisują go w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Badania – w tym to – pokazują, że łuska psyllium w naturalny sposób obniża poziom cholesterolu, gdy jest stosowana w połączeniu ze zdrową dietą i stylem życia.
Błonnik psyllium występuje w wielu postaciach, w tym w proszku, granulkach, kapsułkach, czy płynie. Zwykle przyjmuje się go od jednego do trzech razy dziennie, w dawce przepisanej przez lekarza. Jeśli są przyjmowane w postaci proszku lub granulatu, sugeruje się wymieszanie go z sokiem owocowym tuż przed użyciem. Aby babka płesznik działała prawidłowo i zapobiegała skutkom ubocznym, kiedy ją zażywasz, musisz wypić co najmniej 240 mililitrów płynu.
Może pomóc w trawieniu
Może pomóc w leczeniu zaparć
Łuska babki płesznik jest uważana za prebiotyk, co oznacza, że sprzyja rozwojowi bakterii w jelitach. Jest również bogata w błonnik, dzięki czemu jest pomocnym narzędziem do trawienia.