Jak szybko ugotować ziemniaki? Dzięki prostej sztuczce ugotujesz je 2 razy szybciej
Ziemniaki to podstawa kuchni polskiej. Czasami jednak zbyt długo się gotują, a my potrzebujemy ich na już. Co możemy wtedy zrobić? Znamy prostą sztuczkę, dzięki której przygotujesz je w o wiele krótszym czasie.
Ziemniaki to tradycyjny polski dodatek do kotleta z piersi z kurczaka czy schabowego, typowy składnik obiadu z dziada pradziada. Dostaniemy je wszędzie, w dobrej cenie i dobrej jakości, łatwo je przygotować i przy dobrej organizacji nie trzeba długo czekać, aż się ugotują. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy potrzebujemy ich na już.
Jak szybko ugotować ziemniaki?
Ziemniaki ugotujesz nawet w 5-10 minut. Najważniejsze to znać pewną bardzo prostą sztuczkę. Z reguły ich standardowe przygotowanie zajmuje nawet około 40 minut, włącznie z ich obraniem, umyciem i gotowaniem.
Dużo zależy też od ich wielkości. Im mniejsze, tym szybciej się gotują. Jeżeli sytuacja nas nagli, goście już czekają, a my jeszcze nic nie mamy gotowe, jesteśmy w stanie znacznie ten proces przyspieszyć.
Aby znacznie skrócić czas gotowania ziemniaków, zagotuj wpierw wodę w czajniku, a następnie zalej ziemniaki nie zimną wodą, ale właśnie świeżo zagotowaną, wręcz wrzącą.
W ten sposób ziemniaki będą się gotować około 5-10 minut. Jedynym minusem może być fakt, że w ten sposób tracą więcej witamin.
Jednak od czasu do czasu, w naglącej sytuacji jest to jednak bardzo korzystne rozwiązanie. Osoby zapracowane z pewnością go docenią.
- Mężczyzna biegł przez las i nagle usłyszał porażające odgłosy. Zamarł, kiedy zobaczył co znajduje się w zaroślach
- Nowy zakaz obowiązuje od dziś. Maseczki są obowiązkowe w nowych miejscach, nikt nie miał pojęcia
- Niemowlak wylądował w szpitalu, kiedy lekarz otworzył jego buzię, zamarł. Natychmiast wezwano policję, rodziców aresztowano
Ziemniaki i wartości odżywcze
Ziemniaki są warzywami prostymi i niewybrednymi w uprawie, bardzo popularnymi w naszej kulturze. Choć obecnie jemy także mnóstwo zagranicznych, egzotycznych potraw, z ziemniakami można na wiele sposobów eksperymentować, a u babci czy dziadka najczęściej zjemy właśnie ziemniaki i kotleta.
Wbrew temu, co można sądzić, ziemniaki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia czy magnezu.
Ich najzdrowszą częścią jest warstwa znajdująca się tuż pod skórką, warto zatem obierać je w jak najbardziej oszczędny sposób.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Ziemniaki są bardzo popularnym składnikiem polskiego obiadu.
Obiad to fantastyczna okazja na spędzenie czasu z rodziną.
ZOBACZ TAKŻE W NASZYCH SERWISACH:
- Makabryczne zdarzenie pod Warszawą. Doszło do ataku przy użyciu niebezpiecznego narzędzia
- Na obrazku ukrywa się kot. 95% osób nie potrafi go znaleźć, zadanie dla wyjątkowo bystrych
- Staruszek poprosił pielęgniarkę, żeby posprzątała jego lodówkę. Zajrzała do środka i nagle wybiegła z mieszkania, nie mogła znieść widoku
- Pamiętacie Norberta z „M jak miłość”? Mariusz Sabiniewicz nie żyje od kilku lat, jego ostatnie chwile były wstrząsające
- Hanna Lis przekazała druzgocącą wiadomość. Chodzi o jej córkę, współczujemy z całego serca pani Haniu
- Kobieta wyczuła, że adoptowany pitbull dziwnie pachnie. Gdy ściągnęła mu szelki, natychmiast zadzwoniła na policję
- Piotr Żyła pobił dziś wielki rekord. Przebił Małysza, Stocha i Hulę, nieprawdopodobne
Źródło: planetapl.life