Wystarczą ziemniaki i odrobina ciasta, a cała rodzina oszaleje. Pomysł na szybki przysmak
Przepis na ziemniaki
Przepis na ziemniaki w zupełnie innej odsłonie jest banalnie prosty. Dzięki temu niezwykle popularnemu warzywu otrzymamy szybkie i pysze danie. Co będzie nam potrzebne do jego wykonania?
Składniki na ciasto:
- 1 kg przesianej mąki
- 400 ml wody
- 200 ml mleka
- 1 białko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży
Składniki na nadzienie:
- 4 ugotowane ziemniaki
- olej roślinny
- 2 cebule
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo jedno żółtko i nasiona sezamu.
- Włosy Barbary Kurdej-Szatan zachwycają. Pokazała nowe zdjęcie „Znów mam piękny zadbany blondzik”
- Gwiazda hitowych seriali z TVP, TVN i Polsatu nie żyje. Jej śmierć długo pozostawała tajemnicą
- Nastolatka z twarzą 60-latki. Dzięki operacji plastycznej nie przypomina dawnej siebie
Danie z ziemniaków
Danie z ziemniaków jest proste, szybkie i pomysłowe. Co musimy zrobić jeżeli mamy już wszystkie składniki?
Do miski wlewamy mleko, a następnie dodajemy do niego wodę, cukier, sól, suche drożdże i biało. Wszystko ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ręką. Przykrywamy kuchennym ręczniczkiem i odstawiamy na 40 minut, aby urosło.
W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie naszego farszu. Kroimy cebule i smażymy ją na patelni. Doprawiamy solą, ostrą papryką i pieprzem. Kiedy cebula nabierze już ładnego koloru, na patelnię dokładamy ugotowane ziemniaki i rozgniatamy je ubijakiem.
Po 40 minutach wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto i polewamy je niewielką ilością oleju roślinnego. Odkrawamy ¼ ciasta, a pozostałą część dzielimy na mniejsze kawałki o jednakowej wielkości.
Ponownie smarujemy blat i ciasto olejem roślinnym, a następnie rozwałkowujemy je palcami. Z ¼ formujemy duże, cienkie koło, natomiast pozostałe kawałki robimy na wzór średniej grubości i wielkości pizzy. Grubszy kawałek układamy na cieńszym, a następnie nakładamy na jego środek farsz, przykrywamy kolejnym kawałkiem i ponownie nakładamy farsz. Kiedy już wykorzystamy wszystkie kawałki ciasta, nacinamy boki najcieńszej warstwy, tak by otulić nią całość.
Ostatnim krokiem jest włożenie całości do naczynia żaroodpornego. Nacinamy naszego ziemniaczanego przekładańca na mniejsze kwadraty, a następnie smarujemy żółtkiem oraz posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i wyciągamy po 30-35 minutach.
Wspaniały smak gwarantowany. Jak widać, ziemniaki można wykorzystać na wiele sposobów.
ZOBACZ FILM:
Ziemniaki stały się podstawą do stworzenia pysznego dania.
Wykonanie jest niezwykle proste.
Smak powala na kolana.
ZOBACZ TEŻ:
- Trzy osoby zmarły w Bytomiu na skutek zatrucia. Niebezpieczny gaz wydobywał się wadliwego pieca
- Sprawa Suntago Park of Poland trafi do prokuratury? Media: podejrzenie przestępstwa
- Córka tej pary jest niewiarygodnie śliczna. Ludzie uważają, że to najpiękniejsze dziecko na świecie
- Ostatnie dni życia Pawła Królikowskiego. Znajomy zdradził przykrą prawdę
- Sala kinowa skrywa przed nami wiele tajemnic. 6 rzeczy, o których na pewno nie miałeś pojęcia
- Produkt sprowadzany z Chin jedliśmy wszyscy. Przez koronawirusa kosmicznie podrożeje
źródło: Smaczny.tv