Większość Polek i Polaków psuje smak mizerii przez 1 zaskakujący błąd. Trik babć i dziadków sprawi, że wyjdzie idealna
Ziemniaczki, kotlecik i mizeria, to obiad, który wielu ludziom kojarzy się z rodzinnym spotkaniem przy stole. Niestety mało kto wie, że źle obierane ogórki mogą stanowić o gorzkim smaku ostatniego z wymienionych przysmaków. Aby uzyskać odpowiedni, należy obierać je od jaśniejszej strony.
Mizeria to bezapelacyjnie jeden z najbardziej lubianych dodatków do niedzielnego obiadku. Dobrze przyrządzona poprawi nie tylko apetyt, ale i nastrój, jednak wiele z nas popełnia diametralny błąd.
Jak poprawnie obierać ogórki na mizerię?
Trzeba przyznać, że wiele osób, zaopatrujących się w produkty spożywcze w sklepach bądź warzywniakach zwraca uwagę przede wszystkim na dorodność warzyw lub owoców, jednak podczas przyrządzania nie zważa na sposób ich obierania.
A to błąd. Jak się okazuje dość istotny, szczególnie jeśli chodzi o ogórki, szykowane na mizerię. Nieprawidłowo obrane ze skórki mogą osiągnąć gorzki, a przy tym niechciany przez nas smak.
Co zatem zrobić, żeby smakowały odpowiednio? Są na to dwa sposoby. Po pierwsze za każdym razem należy zaczynać obieranie od jasnej strony ogórka . Dzieje się tak, ponieważ ciemna strona wyrasta bezpośrednio z łodygi, w której gromadzą się gorzkie substancje.
Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:
Zatem zaczynając od ciemnej strony, rozprowadzimy gorzki smak po całym ogórku. Po drugie należy pamiętać, żeby po każdym przejechaniu nożem lub obierką po warzywie opłukać je bieżącą wodą . Wówczas pozbędziemy się podobnego problemu, jak przytoczony wyżej.
A czy wy macie jakieś sprawdzone sposoby na obieranie ogórków ?
Po raz ostatni pokazali się wspólnie w marcu.
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
- Katarzyna Skrzynecka wraz z mężem przekazali cudowne wieści. Chodzi o rocznicę ich ślubu
- Kobieta stwierdziła, że za 200 zł zrobi wszystko. Mężczyzna poprosił ją o rozładowanie tira
- Ulewna burza w Poznaniu. Zalane ulice, komunikacja stanęła
Źródło: przepisy.pl