Szampan to wino musujące, które się wygazowywuje jeżeli stoi długo otwarte. Okazuje się jednak, że istnieje sposób na zaradzenie temu problemowi. Sekret kryje się w kolorowej części korka. Do czego ona służy?
Szampan to idealny trunek na wiele okazji. To pochodzące z Francji wino musujące staje się szczególnie popularne w okolicach Nowego Roku. Czy wiesz jednak, do czego służy kolorowa część korka? Ma ona ukryte zastosowanie.
Szampan: Jak otwierać szampana?
Szampana można otworzyć na dwa sposoby: z hukiem i bez. Niezależnie od wybranej metody należy najpierw schłodzić butelkę. Temperatura szampana również wpływa na poziom ciśnienia w butelce, a oto jak poprawnie otworzyć szampana:
Pozbądź się folii.
Użyj serwetki lub ścierki do chwycenia korka. Dzięki temu korek nie odleci.
Odkręć zabezpieczenie.
Kręć butelką, nie korkiem. Trzymając korek upewniasz się, że nie wystrzeli w niepożądaną stronę. Poza tym masz pewność, że korek nie zniszczy się w środku butelki.
Wytrzyj szyjkę butelki i nalej do kieliszków!
Kolorowy korek od szampana
Po otworzeniu szampana wielu myśli, że trzeba jak najszybciej wypić całą butelkę, żeby uniknąć wygazowania. Okazuje się jednak, że
istnieje na to sposób!
Wystarczy odciąć końcówkę korka, włożyć go z powrotem do butelki i pozbyć się kolorowej części. Dzięki temu możemy dalej rozkoszować się trunkiem, a szampan nie będzie mniej musujący.
Wszystko zostało wytłumaczone w wideo, które możecie zobaczyć poniżej.
Redaktorka działu show-biznes w Lelum.pl. Skończyła filologię niemiecką i amerykanistykę. Interesuje się życiem gwiazd i historią ruchów lewicowych na świecie. W wolnych chwilach ogląda polskie filmy z lat 60.
Chcesz się ze mną skontaktować?
Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail:
redakcja@lelum.pl