Lifestyle.Lelum.pl Plotki i gwiazdy Masz wspomniany ser w swojej lodówce? Pilne ostrzeżenie: „Nie należy spożywać tego produktu”
foto picabay.com

Masz wspomniany ser w swojej lodówce? Pilne ostrzeżenie: „Nie należy spożywać tego produktu”

5 stycznia 2021
Autor tekstu: Natalia Andrejuk

Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące sera popularnej marki. W jednej z partii sera góralskiego wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes. W opublikowanym komunikacie wyraźnie zaznaczono, że produkt nie nadaje się do spożycia.

Jeżeli robiłaś ostatnio zakupy, sprawdź, czy na pewno w twojej lodówce nie ma produktu, o którym mowa w komunikacie. Według najnowszej informacji przekazanej przez GIS ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g, o numerze partii: 12080 nie nadaje się do spożycia.

Masz ten ser w lodówce? GIS ostrzega przed jego spożyciem

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował pilny komunikat, w którym ostrzega konsumentów przed niebezpieczną bakterią, wykrytą w popularnym serze.

  • Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g
  • Numer partii: 12080
  • Data minimalnej trwałości: 06.02.2021
  • Producent: PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604

Po wnikliwej analizie okazało się, że w partii tego sera wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes. Firma, która jest producentem sera, już zaczęła proces wycofywania produktu. Poinformowano również wszystkich kontrahentów o wykryciu niebezpiecznej bakterii.

Niebezpieczne konsekwencje

GIS w opublikowanym ostrzeżeniu zwraca uwagę na niebezpieczne konsekwencje, jakie mogą pojawić się po spożyciu produktu. Zjedzenie pożywienia, w którym znajduje się wspomniana wyżej bakteria może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Choroba jest groźna przede wszystkim dla osób, które mają obniżoną odporność organizmu, dla kobiet w ciąży, osób starszych i niemowląt. Do objawów należą gorączka, dreszcze, bóle mięśni i stawów.

Bakterie Listeria są wydalane wraz z kałem zakażonych zwierząt. Niepożądane drobnoustroje szybko rozpowszechniają się w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych tymi bakteriami są rejestrowane na całym świecie.

Do zakażenia człowieka dochodzi zazwyczaj na skutek bezpośredniego kontaktu z odchodami lub wydzielinami zakażonego zwierzęcia (np. bydła, owiec, kóz, drobiu etc.) lub poprzez spożycie zakażonej żywności. Może do niego dojść za pośrednictwem przewodu pokarmowego, uszkodzonej skóry, błony śluzowej lub łożyska.

Jeśli ten produkt został już spożyty, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem — takie zalecenia dla konsumentów przedstawił GIS.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania partii produktu ze sklepów. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Zapobieganie zakażeniu głównie polega na stosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie przygotowywania posiłku, częstym myciu rąk każdorazowo np. przed spożyciem posiłku, po kontakcie ze zwierzęciem czy po wyjściu z toalety.

Koniecznie sprawdźcie, czy u was na półce w lodówce nie znajduje się opisany wyżej ser. Jeśli tak, jak najszybciej go wyrzućcie, a jeśli go zjedliście, obserwujcie uważnie, czy nie pojawiły się u was pierwsze objawy.

To nie pierwszy raz, kiedy GIS ostrzega nas przed podobnym zagrożeniem lub informuje o rzeczach związanych z COVID-19.

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Źródło: gov.pl

Obserwuj nas w
autor
Natalia Andrejuk

Redaktorka w Lelum.pl, absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Do tej pory dziennikarsko spełniała się w redakcjach studenckich i szkolnych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: ​redakcja@lelum.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
plotki i gwiazdy programy quizy