Robert Makłowicz zdradził swój przepis na barszcz wigilijny. Podaje go z pysznymi pieczonymi pierożkami
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Gwiazdor zamieścił filmik na swoim kanale na YouTube, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować wigilijne danie.
Robert Makłowicz wyjawia, jak przygotować wigilijny barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje świąteczną potrawę razem z pieczonymi pierożkami.
Robert Makłowicz zdradził przepis na barszcz czerwony
Robert Makłowicz zamieścił na swoim kanale na YouTube filmik, w którym wyjawił przepis na swój popisowy barszcz czerwony. Krytyk kulinarny podaje wigilijną potrawę razem z pieczonymi pierożkami z farszem grzybowym. Zdradzany przepis na świąteczny barszcz według pomysłu znanego podróżnika.
Składniki:
Barszcz czerwony:
Barszcz (proporcje na 4 litry)
- 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
- 2 główki czosnku
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- letnia, osolona przegotowana woda
Wywar jarzynowy:
- 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- sól
- 2 l wody
Wywar grzybowy
- 100 g suszonych prawdziwków (= podgrzybków)
- sól
- około 500 ml wody
Pierożki z kruchego ciasta:
Ciasto
- 200 g pszennej mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- sól
Farsz
- 100 g suszonych, ugotowanych prawdziwków (= podgrzybków)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kiszonej kapusty
- sól świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Barszcz czerwony:
- Buraki obrać i pokroić w plastry
- Pokrojone buraki przełożyć do słoja, przekładając obranymi z łupek i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku
- Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, a następnie zalać letnią, przegotowaną i osoloną wodą
- Słój zamknąć i odstawić na minimum 3-4 dni
- Grzyby namoczyć w około 500 ml wody, posolić, ugotować do miękkości, odcedzić, zachowując wywar
- Z podanych składników ugotować wywar jarzynowy, odcedzić, zachowując wywar.
- Przecedzić zakwas buraczany, zachowując płyn
- Połączyć wywary grzybowy, jarzynowy i buraczany, podgrzać nie dopuszczając do zagotowania (wówczas barszcz straci kolor)
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
Pieczone pierożki:
- Zaczynamy od farszu: na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę
- Dodać zmielone, ewentualnie posiekane grzyby i kapustę
- Chwilę razem dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem
- Z podanych składników wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce
- Na obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto
- Wykrajać kieliszkiem do wina kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi
- Przełożyć je na blachę, włożyć do nagrzanego do 180 Celsjusza piekarnika i piec, aż się zrumienią
- Podawać ciepłe z gorącym barszczem w filiżankach (pierożki upieczone wcześniej można podgrzać w piekarniku)
Zobacz:
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
-
Pilny komunikat Edwarda Miszczaka. Chodzi o TVN, widzowie zamarli
2. Eurowizja Junior: Kim są rodzice Sary? Prawda o jej ojcu może zaskoczyć
3. Eurowizja: Widzowie zastygli w bezruchu. Niewiarygodne, co wydarzyło się podczas występu Polki