Na otwarcie restauracji trzeba będzie długo poczekać, ekspert podał możliwy termin
Wielu Polaków zadaje sobie pytanie, kiedy będą mogli udać się ze znajomymi do restauracji na pyszny obiad. Niestety, nie ma dobrych informacji. Przedsiębiorcy będą niepocieszeni. Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys przekazał właśnie informację, że lokale gastronomiczne mogą otworzyć się najwcześniej w maju.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy restauracje otworzą się w lutym
- Kiedy najprawdopodobniej otworzą się lokale gastronomiczne
- Co sprawi, że restauracje będą mogły się otworzyć
–
Otwarcie placówek gastronomicznych będzie możliwe w maju, gdy dzięki programowi szczepień zostaną zabezpieczeni seniorzy i osoby najbardziej narażone na zakażenie – powiedział.
Kiedy zostaną otwarte restauracje?
Od 28 grudnia obowiązują w Polsce restrykcje, które zostały wydłużone do końca stycznia 2021 r. Wielu przedsiębiorców miało nadzieję, że od lutego rozpocznie się luzowanie obostrzeń. Jak na razie rząd nie podaje żadnych konkretów. Osoby, które prowadzą restauracje są zrozpaczone, ponieważ są jedną z najdłużej zamkniętych branż.
Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys był gościem w audycji RMF FM. Dziennikarz zapytał go działalność placówek gastronomicznych i trudności, jakie przeżywają właściciele tych firm.
– Mamy program szczepień, wydaje się, że takim punktem zwrotnym w czasie tej pandemii z perspektywy tych firm może być maj, bo wydaje się, że do maja mamy szansę zaszczepić wszystkich seniorów, a są to osoby najbardziej narażone na zakażenie i wtedy zniknie ten podstawowy powód do tego, żeby zamykać firmy, starając się obniżyć poziom śmiertelności – odpowiedział.
Podkreślił też, że jeśli nie pojawią się nowe ryzyka, scenariusz wydaje się możliwy do realizacji.
Restauracje otwarte od maja?
– Wydaje się, że punktem zwrotnym w czasie tej pandemii z perspektywy firm gastronomicznych może być maj, bo wydaje się, że do maja mamy szansę zaszczepić wszystkich seniorów – powiedział Paweł Borys.
Warto przypomnieć, że rząd przygotował tarczę kryzysową dla przedsiębiorców, którzy ponieśli duże straty w czasie pandemii. Nie wszyscy się jednak załapali na świadczenie.
– Pomoc z Tarczy Finansowej PFR 2.0 otrzymało dotąd ponad 4 tys. placówek gastronomicznych, wypłacone im 682 mln zł – informował w tym tygodniu wiceprezes PFR Bartosz Marczuk.
Finansowanie w ramach programu jest udzielane od 15 stycznia 2021 r. i potrwa do 31 marca 2021 r. Wartość programu to 13 mld zł.
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
- Anita Werner podzieliła się wesołą nowiną. Spływają gratulacje
- Co z powrotem dzieci do szkół? Minister edukacji właśnie zabrał głos
- Nie żyje Tomasz Chołoniewski. Polacy są zrozpaczeni