Polki i Polacy kupują je masowo. Jak powstają uwielbiane przez większość parówki? Można się zdziwić
Większość Polek i Polaków uwielbia ten produkt, jednak niewiele ma pojęcie, jak wygląda proces produkcji. Parówki to nic innego jak mięsna pasta, która powstaje dzięki pracy wielu maszyn. Na platformie YouTube na kanale KlingonSpider pojawiło się nagranie, które dokładnie prezentuje cały proces ich powstania.
Wiele osób niejednokrotnie skusiło się na hot doga, tankując samochód na stacji benzynowej, czy zwyczajnie zdecydowało się zjeść klasyczne parówki z ketchupem na śniadanie. To popularny produkt obecny w naszej diecie już od wielu lat, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak powstają. Niestety, nagranie raczej nie zachęca do jedzenia.
Ten produkt uwielbia większość Polek i Polaków
Parówki to produkt obecny w tysiącach polskich lodówek. Od lat Polki i Polacy zaopatrują się w niego , ponieważ przygotowanie posiłku składającego się z parówek zajmuje dosłownie chwilkę.
Ale czym są tak naprawdę parówki? Na opakowaniach produktu możemy znaleźć przeróżne informacje w zależności od firmy, która zajmuje się produkcją. W opisie najczęściej zwracamy uwagę na ilość procentową mięsa w składzie, a ta może być różna.
W skrajnych przypadkach ilość mięsa wynosi jedynie 30 %. Co z pozostałymi 70%? Mogą być to na przykład zmielone fragmenty skóry zwierzęcej.
Nagranie opublikowane na kanale KlingonSpider dokładnie prezentuje proces powstawania parówek. Niestety, produkt ten nie wygląda zbyt zachęcająco.
Jak powstają parówki?
Proces powstawania parówek jest wieloetapowy. Na nagraniu możemy zobaczyć, że w pierwszej kolejności wielka maszyna mieli przygotowane mięso. Tradycyjne parówki do hot dogów zawierają w sobie połączenie mięsa wieprzowego i drobiowego.
W następnej kolejności bardzo dokładnie zmielone mięso trafia do wielkiego pojemnika, gdzie mieszane jest z przyprawami i pozostałymi składnikami. Następne wielka maszyna łączy produkty w jednolitą masę, której kolor przypomina docelową barwę parówek.
Kolejnym etapem jest nadanie kształtu parówkom. Mięsna masa trafia do foliowego opakowania, gdzie następnie dzielona jest pojedyncze parówki. Później mięso poddawane jest obróbce termicznej.
Cały proces zaprezentowany jest na nagraniu. Wiedzieliście, że tak to się wszystko odbywa?
Zobacz wideo:
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
- Pamiętacie Klaudiusza z „Big Brothera”? Niesłychane, jak dzisiaj żyje
- Katarzyna Cichopek napisała do Marzeny Rogalskiej. Fani są oburzeni
- „M jak miłość”: Marysia pozna prawdę o Jaszewskich. Olga przechodzi dramat
Źródło: youtube.com