Lifestyle.Lelum.pl Plotki i gwiazdy Rodzice kazali nam jeść te potrawy w dzieciństwie. Dziś przyprawiają nas o dreszcze
unsplash.com Hal Gatewood

Rodzice kazali nam jeść te potrawy w dzieciństwie. Dziś przyprawiają nas o dreszcze

11 sierpnia 2019
Autor tekstu: Katarzyna Kowalska

Potrawy, które jedliśmy w młodzieńczych latach, często napawają nas niechęcią i obrzydzeniem nawet w dorosłym życiu. Przygotowywane przez szkolne kucharki dania rzadko smakowały tak dobrze, jak powinny. Których z nich szczerze nienawidziliśmy? Zapraszamy w kulinarną podróż, w której wspólnie cofniemy się o kilka dekad!

Ziemniaczki zostaw, ale mięsko zjedz – każde dziecko usłyszało to hasło na pewno więcej niż sto razy. Nie ma się co dziwić, że kilkulatek nie miał ochoty na obiad, gdy na talerzu pojawiały się takie dania, jak te poniżej!

1. Wątróbka

Pierwsze miejsce w całym zestawieniu zajmuje danie, którego wiele osób do dziś szczerze nienawidzi. Wątróbka zasmażana z cebulą odpychała nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim zapachem.

2. Brukselka

Dobrze przygotowana brukselka może być naprawdę smaczna. Niestety, ta serwowana w szkole zazwyczaj była rozgotowana i gorzka.

3. Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem, choć bardzo zdrowa, zdecydowanie nie zachęcała swoim wyglądem . Wielokolorowa breja miała specyficzny smak, o którym do dziś trudno zapomnieć…

4. Potrawy, których nienawidziliśmy: zupa mleczna

Zupa mleczna w wielu miejscach uchodziła za podstawę dziecięcego śniadania. Kleista, z rozgotowanym makaronem, przyprawiała o mdłości.

5. Syrop z cebuli

Syrop z cebuli do dziś uchodzi za magiczny eliksir, który postawi na nogi każdego chorego. I chociaż zapach oraz specyficzny posmak zdecydowanie nie zachęcały do wypicia, po przeziębieniu nie było śladu!

6. Zupa szczawiowa

Zupa ze szczawiu zdecydowanie nie ma sobie równych. Wściekle zielony kolor i drażniący gardło smak dla wielu wciąż pozostaje przykrym wspomnieniem.

7. Tran

Tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb ma ogromne właściwości lecznicze. Nie da się jednak ukryć, że podawany w formie płynnej smakował wręcz paskudnie.

8. Kogel-mogel

Tak, kogel-mogel to nie tylko tytuł kultowego filmu , ale przede wszystkim utarty z żółtek krem. Miał tylu przeciwników, ilu zwolenników.

9. Potrawy, których nienawidziliśmy: zupa owocowa

Owoce to źródło witamin, słodyczy i… podstawa jednej z najmniej smacznych zup. Ugotowane truskawki i kluski nie stanowiły dobrego połączenia. Kto na to wpadł?!

10. Ryż z jabłkami i śmietaną

Nasze zestawienie zamyka polsko-azjatycka mieszanka, czyli ryż z jabłkami i śmietaną. To połączenie było wybitnym nieporozumieniem.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Potrawy

Marchewka z groszkiem to potrawa, która w dzieciństwie raczej przypominała różnokolorową breję niż zdrowy posiłek.

Potrawy

Wątróbka z cebulą do dziś przyprawia wielu o dreszcze.

Potrawy

Zupa mleczna, w której pływały kożuchy, a ona sama miała klejącą się konsystencję, nie była najlepszą propozycją na śniadanie.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Jak jeść ostrygi? 10 sprawdzonych porad
  2. Czym zastąpić chleb? 8 zdrowych alternatyw dla pieczywa
  3. Jak zrobić kawę mrożoną? Proste i pyszne przepisy
  4. Jak wykorzystać pestkę z awokado? Już nigdy jej nie wyrzucisz
  5. Czym się różnią filiżanki do kawy i herbaty? Poznajcie różnice między filiżankami
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kowalska

Redaktor działu lifestyle w Lelum.pl. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
plotki i gwiazdy programy quizy