Widzisz białą podkładkę w mięsie? Nie jest tam bez powodu, producenci mają swój trik
Biała podkładka w pojemnikach z wyrobami mięsnymi ma wiele zastosowań. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego w każdym pudełku znajduje się ten dodatkowy element? Wszystko po to, by jak najdłużej zapewnić maksymalną świeżość, a przede wszystkim bezpiecznie przechowywać mięso.
Mięso pakowane w plastikowe pojemniki, najczęściej układane jest na specjalnej białej podkładce. Ten dodatek nie znajduje się tam bez powodu, ale został umieszczony przez producentów celowo. To znany od lat trik, który sprawia, że woda uchodząca z mięsa nie pływa w pojemniku, a jest wchłaniana przez podkładkę. Jednak to nie jej jedyna zaleta.
Pakowane mięso
Mięso pakowane w plastikowe pojemniki jest zazwyczaj przechowywane trochę dłużej niż świeże, które pani w sklepie kroi nam i pakuje w woreczek. Zatem pakowane w plastikowe pojemniki mięso trzeba odpowiednio zabezpieczyć, aby pozostało świeże jak najdłużej. Dlatego też w ich wnętrzu umieszcza się białą podkładkę, która:
- wchłania nadmiar płynów wydobywających się z mięsa (nawet do 40 gramów!)
- pomaga zachować czystość i estetyczny wygląd opakowania
- ogranicza rozprzestrzenianie się bakterii, które przy nadmiarze wilgoci mogą się pojawić
- przedłuża świeżość mięsa
- Anna Mucha nawet w czasie pandemii wychodzi codziennie z domu. Ma bardzo ważny powód
- Syn Dowbor nie wytrzymał. Padły mocne słowa pod adresem jego mamy
- Milionerzy: stracił pół miliona na pytaniu o kluski. Odpowiedź jest oczywista
Biała podkładka w opakowaniu z mięsem
Biała podkładka, która znajduje się w większości pudełek z mięsem, nie jest jedynie zwykłym kawałkiem jakiegoś tworzywa. Materiał, z którego przygotowywana jest taka podkładka, musi spełniać wymagane standardy.
– Chłonne podkładki są wykonane z określonych form papieru z plastikową wkładką. I chociaż pomysł ciągłego kontaktu plastiku z mięsem przez wiele dni – a nawet miesięcy w zamrażarce – nie jest apetyczny, istnieje rozbudowany system, który zapewnia, że twoje mięso jest tak bezpieczne, jak to możliwe – piszą specjaliści na portalu health.com .
Aby wkładka mogła zostać użyta do produkcji, najpierw przechodzi odpowiednie testy, dopiero później jest dopuszczana do sprzedaży. Dzięki temu niepozornemu elementowi, możemy dłużej cieszyć się świeżymi produktami.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Mięso najczęściej pakowane jest wraz z białą podkładką.
Ten element nie znajduje się tam bez powodu.
Biała podkładka hamuje namnażanie bakterii i wchłania nadmiar cieczy.
ZOBACZ TEŻ:
- Zderzenie hulajnóg elektrycznych w Warszawie. Mężczyzna leżał na ziemi
- Jest decyzja, otwierają granice, znoszą kwarantannę, podali datę. Zaskakująca wiadomość we włoskich mediach
- Biedronka znowu kusi spektakularną ofertą. Mnóstwo produktów 50% taniej, jest haczyk
- Pamiętacie, z której kultowej komedii z Michałem Milowiczem pochodzi pokazana scena?
- IMGW wydało ostrzeżenia pierwszego stopnia. W nocy i o poranku uważać muszą mieszkańcy kilku województw Absurdalny materiał w “Wiadomościach”. Zawinił rząd Morawieckiego, TVP i tak znalazło sposób
Źródło: haps.pl