Widzisz ciemną maź po wyjęciu mięsa z opakowania? Lepiej go nie jedz, groźna substancja
Nie bez powodu mówi się jesteś tym co jesz . Jakość jedzenia, które spożywamy, jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia i jeżeli chcemy cieszyć się brakiem chorób, powinniśmy dbać o naszą dietę, wybierając jak najlepsze produkty. Jak rozpoznać mięso, które nie nadaje się do spożycia? Jeżeli widzisz na dna opakowania czarną maź, lepiej je wyrzuć. Ta groźna substancja może nam poważnie zaszkodzić. Czym właściwie jest?
Mięso, które po wyjęciu z opakowania pozostawia po sobie ciemną maź, jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeżeli kiedykolwiek coś takiego zobaczysz, czym prędzej je wyrzuć. Czarna substancja jest naprawdę groźna.
Mięso w opakowaniu
Mięso w opakowaniu to coraz powszechniejszy produkt. W dzisiejszych czasach, w mało którym miejscu spotkamy panie za ladą, które obsłużą nas i pomogą wybrać ten najlepszy kawałek. Dlatego tak ważne jest, byśmy wiedzieli, na co mamy uważać kupując jedzenie .
Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się zobaczyć na spodzie opakowania z mięsem ciemną maź, która wzbudziła w tobie niepokój? Jeżeli tak, mamy nadzieję, że go nie kupiłaś. Okazuje się, że czarna substancja jest niezwykle szkodliwa dla naszego zdrowia.
- Nagle wypłynęły największe sekrety Agaty Dudy. Osoba z jej otoczenia zaczęła mówić i ujawniła całą prawdę
- Andrzej Duda przeżywa śmierć. W poruszających słowach postanowił publicznie ją pożegnać: „Jej odejście jest wielką stratą”
Jak rozpoznać zepsute mięso?
Zepsute mięso możemy rozpoznać na wiele sposobów. O jego nieświeżości alarmuje nas zapach czy wygląd, choć producenci nauczyli się obchodzić te sposoby. Poważny niepokój powinna wzbudzić ciemna maź, która znajduje się na dnie opakowania. Czym jest substancja?
Czarna substancja , która zostaje na dnie opakowania mięsa to poliakrylan sodu . Nie brzmi zbyt apetycznie, prawda? Poliakrylan sodu może być dla nas bardzo szkodliwy. Skąd się bierze? Zazwyczaj mięso ze sklepu owijane jest folią i pakowane na tacce, na którą wcześniej położona jest specjalna wkładka ochronna mająca wchłaniać wilgoć. Choć w całości nie jest ona niebezpieczna dla zdrowia, producenci nierzadko obcinają jej boki, przez co zaczyna wydobywać się z niej niebezpieczna substancja, która wchodzi w reakcję z mięsem.
Ciemna maź, którą widzimy na dnie opakowania to połączenie soków z mięsa, krwi oraz chemicznej, niebezpiecznej substancji. Takie połączenie może być bardzo groźne, a spożycie zatrutego mięsa spowodować dość nieprzyjemne sytuacje od bóli brzucha po ostre zatrucie pokarmowe. Jednak to nie wszystko! Jak pisze kraj.life , poliakrylan sodu jest szczególnie niebezpieczny, gdyż może wytwarzać komórki nowotworowe.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Kupując pakowane mięso, dokładnie przyjrzyjmy się, czy nie wycieka z niego ciemna maź.
Sam wygląd mięsa nie świadczy o jego jakości.
ZOBACZ TEŻ:
- Potwierdzono zakażenie w TVP. Telewizja wydała specjalny komunikat
- Niesamowita wiadomość o Agnieszce Woźniak-Starak. Fani wniebowzięci, gratulacje
- Andrzej Duda podjął ostateczną decyzję. Wielu będzie rozczarowanych
- Od samego rana Polsat przekazuje fatalne informacje. Polacy muszą dziś uważać
- Chciała zawstydzić Rozenek. Na długo zapamięta, co odpisała
źródło: kraj.life