Mięso z „wkładką higieniczną” na dnie? Już nigdy więcej go nie kupisz, gdy poznasz prawdę
Mięso, które kupujemy pięknie opakowane w sklepach, nierzadko zawiera na swoim dnie biały materiał, przypominający wkładkę higieniczną. Do czego tak naprawdę służy i czy powinniśmy się go wystrzegać?
Aby nasze potrawy zyskały miano wyśmienitych, musimy się zatroszczyć się o jakoś i świeżość wszelkich produktów, jakie wykorzystujemy w naszej kuchni. Idąc do sklepu, kierujemy się więc ich zapachem oraz wyglądem, a ten, im atrakcyjniejszy, tym lepszy w naszych oczach. Czy aby na pewno ta zasada zawsze ma rację bytu? Po co producenci umieszczają wkładkę higieniczną w opakowaniach z mięsem, rybami czy owocami morza i na co powinniśmy szczególnie uważać przy ich zakupie?
Mięso w opakowaniu
Mięso w opakowaniu to coraz częściej codzienność. Niektóre duże sieci sklepów w swojej ofercie posiadają tylko takie, i na próżno szukać stoiska, gdzie miła pani odkroi wybrany specjalnie dla nas kawałek, czy da dyskretny znak, że na zakupy lepiej wrócić kiedy indziej. Nie znaczy to, że mięso w opakowaniu jest gorsze. Może być jednak bardzo zdradliwe, a szczególnie jego wygląd.
Zapakowane w pudełko na pierwszy rzut oka prezentuje się pięknie, nie mamy też możliwości obejrzenia produktu z każdej strony, wręcz możemy przyjrzeć się mu jedynie powierzchownie. Czy to specjalny zabieg producentów? Okazuje się, że biała wkładka w opakowaniu również nie znalazła się tam przypadkowo.
Do czego służy wkładka w opakowaniu mięsa?
Wkładka w opakowaniu mięsa służy do pochłaniania drobnoustrojów, wilgoci i płynów, które naturalnie wyciekają z mięsa . Taka wkładka pełni więc funkcję antybakteryjną. Eksperci twierdzą, że wkładki nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć do mięsa czy wywrzeć zły wpływ na ludzi. Zrobione z żelu krzemionkowego lub celulozy i powlekane nietoksycznym plastikiem są zupełnie bezpieczne dla zdrowia . Gdzie więc jest haczyk?
Dzięki właściwościom chłonącym wkładka pozwala na dłuższe zachowanie świeżości produktu , gdyż mięso o wiele szybciej psuje się w wilgotnym środowisku. Wynika z tego, że dzięki takiej wkładce mięso może przebywać o wiele dłużej w ladzie chłodniczej sklepu. Warto więc pamiętać, że jedzenie w plastikowych opakowaniach z wkładką może wydawać się świeższe, niż jest w rzeczywistości. Będąc w sklepie, zawracajmy szczególną uwagę na termin przydatności.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Białe wkładki higieniczne według ekspertów nie są szkodliwe dla zdrowia. Pamiętajmy, że mięso, które wygląda na świeże, nie zawsze musi takie być.
Coraz więcej sklepów rezygnuje ze stanowisk z mięsem za ladą.
ZOBACZ TEŻ:
- Pierwsze objawy raka płuc. Nigdy ich nie lekceważ
- 20 produktów, które powoli uśmiercają cię każdego dnia. Lista ścina z nóg
- Gwiazdy TVN jest w ciąży. „To czwarty miesiąc” ciąży polskiej Miss Świata
- Mama włożyła najmłodsza córeczkę do piekarnika i włączyła go. Do sieci wyciekły zdjęcia
- Syn Olgi Tokarczuk. Kim jest Zbyszko Fingas? Ma 34 lata i niecodzienny zawód
- Dagmara poinformowała ze łzami w oczach. Rodzinny dramat gwiazdy, jej syn był na skraju
źródło: zywienie.abczdrowie.pl, pikio.pl