Lifestyle.Lelum.pl Plotki i gwiazdy Mięso z „wkładką higieniczną” na dnie? Już nigdy więcej go nie kupisz, gdy poznasz prawdę
Screenshot Aktualności 360, YouTube

Mięso z „wkładką higieniczną” na dnie? Już nigdy więcej go nie kupisz, gdy poznasz prawdę

5 lutego 2020
Autor tekstu: Karina Sulich

Mięso, które kupujemy pięknie opakowane w sklepach, nierzadko zawiera na swoim dnie biały materiał, przypominający wkładkę higieniczną. Do czego tak naprawdę służy i czy powinniśmy się go wystrzegać?

Aby nasze potrawy zyskały miano wyśmienitych, musimy się zatroszczyć się o jakoś i świeżość wszelkich produktów, jakie wykorzystujemy w naszej kuchni. Idąc do sklepu, kierujemy się więc ich zapachem oraz wyglądem, a ten, im atrakcyjniejszy, tym lepszy w naszych oczach. Czy aby na pewno ta zasada zawsze ma rację bytu? Po co producenci umieszczają wkładkę higieniczną w opakowaniach z mięsem, rybami czy owocami morza i na co powinniśmy szczególnie uważać przy ich zakupie?

Mięso w opakowaniu

Mięso w opakowaniu to coraz częściej codzienność. Niektóre duże sieci sklepów w swojej ofercie posiadają tylko takie, i na próżno szukać stoiska, gdzie miła pani odkroi wybrany specjalnie dla nas kawałek, czy da dyskretny znak, że na zakupy lepiej wrócić kiedy indziej. Nie znaczy to, że mięso w opakowaniu jest gorsze. Może być jednak bardzo zdradliwe, a szczególnie jego wygląd.

Zapakowane w pudełko na pierwszy rzut oka prezentuje się pięknie, nie mamy też możliwości obejrzenia produktu z każdej strony, wręcz możemy przyjrzeć się mu jedynie powierzchownie. Czy to specjalny zabieg producentów? Okazuje się, że biała wkładka w opakowaniu również nie znalazła się tam przypadkowo.

Do czego służy wkładka w opakowaniu mięsa?

Wkładka w opakowaniu mięsa służy do pochłaniania drobnoustrojów, wilgoci i płynów, które naturalnie wyciekają z mięsa . Taka wkładka pełni więc funkcję antybakteryjną. Eksperci twierdzą, że wkładki nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć do mięsa czy wywrzeć zły wpływ na ludzi. Zrobione z żelu krzemionkowego lub celulozy i powlekane nietoksycznym plastikiem są zupełnie bezpieczne dla zdrowia . Gdzie więc jest haczyk?

Dzięki właściwościom chłonącym wkładka pozwala na dłuższe zachowanie świeżości produktu , gdyż mięso o wiele szybciej psuje się w wilgotnym środowisku. Wynika z tego, że dzięki takiej wkładce mięso może przebywać o wiele dłużej w ladzie chłodniczej sklepu. Warto więc pamiętać, że jedzenie w plastikowych opakowaniach z wkładką może wydawać się świeższe, niż jest w rzeczywistości. Będąc w sklepie, zawracajmy szczególną uwagę na termin przydatności.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

mięso

Białe wkładki higieniczne według ekspertów nie są szkodliwe dla zdrowia. Pamiętajmy, że mięso, które wygląda na świeże, nie zawsze musi takie być.

mięso

Coraz więcej sklepów rezygnuje ze stanowisk z mięsem za ladą.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Pierwsze objawy raka płuc. Nigdy ich nie lekceważ
  2. 20 produktów, które powoli uśmiercają cię każdego dnia. Lista ścina z nóg
  3. Gwiazdy TVN jest w ciąży. „To czwarty miesiąc” ciąży polskiej Miss Świata
  4. Mama włożyła najmłodsza córeczkę do piekarnika i włączyła go. Do sieci wyciekły zdjęcia
  5. Syn Olgi Tokarczuk. Kim jest Zbyszko Fingas? Ma 34 lata i niecodzienny zawód
  6. Dagmara poinformowała ze łzami w oczach. Rodzinny dramat gwiazdy, jej syn był na skraju

źródło: zywienie.abczdrowie.pl, pikio.pl

Obserwuj nas w
autor
Karina Sulich

Redaktorka działu life-style w Lelum.pl. Redaktor, copywriter i stylistka. Pisanie i moda od zawsze były bliskie jej sercu. Na swoim koncie ma publikacje w wielu branżowych portalach oraz czasopismach. Prywatnie miłośniczka Basquita i czarnej kawy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
plotki i gwiazdy programy quizy