Kupiłeś ostatnio kurczaka? GIS pilnie wycofuje drób z popularnego sklepu, wykryto Salmonellę
Kurczak, który został zakupiony w tym popularny sklepie, może być niebezpieczny. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) podjął decyzję o jego natychmiastowym wycofaniu ze sprzedaży. Powód: wykrycie bakterii Salmonella.
GIS przekazuje ważny komunikat, inspektorat zdecydował o wycofaniu z popularnego sklepu produktu z mięsa drobiowego. Koniecznie sprawdźcie, czy kurczak, którego ostatnio kupiliście, nie pochodzi z tej partii.
Kurczak został wycofany
GIS poinformował o wycofaniu ze sklepów Żabka produktu o nazwie: Pałka kurczaka mrożona 600g z numerem partii 2050618 oraz datą mrożenia 6 maja 2020 roku. Termin przydatności do spożycia to 2 listopada 2020. Producentem jest Janex Sławomir i Elżbieta Wiesiak. Należy uważać na ten produkt.
— W wyniku działań urzędowych władz Włoch wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie . Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa świeżego — czytamy w informacji na stronie gov.pl .
- Od dziś nie polecisz z Polski do tych krajów. Zakaz wszedł w życie w środę o północy
- 5-latek miał jelito jak sito. Dziecko połknęło popularną zabawkę
Producent wystosował specjalne oświadczenie
Firma Janex Sławomir i Elżbieta Wiesiak na swojej stronie janex.waw.pl wystosowała specjalne oświadczenie dla konsumentów. Informowała w nim m.in. o zaistniałej sytuacji oraz powiadomiła odbiorcę o konieczności wycofania towaru ze sprzedaży. Jednocześnie spółka dodała, że nie jest odpowiedzialna za pojawienie się bakterii w mięsie drobiowym.
— Do zakażeń dochodzi najprawdopodobniej kurnikach, w których hodowany jest drób. Należy również przypomnieć, że bakterie Salmonelli Enteritidis są zagrożeniem, jeżeli spożywa się mięso na surowo. Drób poddany obróbce termicznej powyżej 70°C poprzez gotowanie, pieczenie bądź smażenie jest bezpieczny dla konsumenta — czytamy w oświadczeniu na stronie janex.waw.pl . Nie zmienia to faktu, że ten kurczak może być niebezpieczny.
To nie pierwszy taki pilny komunikat GIS, który został wydany w ciągu ostatnich dni.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
W tym produkcie wykryto groźną bakterię.
ZOBACZ TEŻ:
-
Wyciekła prawda o ojcu małej Madzi. Powalające, co zrobił po tragicznej śmierci córeczki
- Przestępstwo na planie Dzień Dobry TVN, tego jeszcze nie było. Do sieci trafiła załamująca relacja
- Nie żyje wielki Polak. Nagle trafił do szpitala, niestety nie udało się go uratować
- Państwo odda ci 10 tys. złotych, a później stanie się niewyobrażalna rzecz. Rząd podejmuje decyzje
- Katarzynie Skrzyneckiej puściły nerwy, już nie wytrzymała. „Wredna i durna jak puste pudło”
- W sieci krąży kompromitujące nagranie gwiazdy TVN. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki, poszło o foliowe torebki z sałatą
Źródła: gov.pl, abczdrowie.pl, janex.waw.pl