Lifestyle.Lelum.pl Plotki i gwiazdy Kupiłeś ostatnio kurczaka? GIS pilnie wycofuje drób z popularnego sklepu, wykryto Salmonellę
fot. lelum.pl

Kupiłeś ostatnio kurczaka? GIS pilnie wycofuje drób z popularnego sklepu, wykryto Salmonellę

2 września 2020
Autor tekstu: Natalia Andrejuk

Kurczak, który został zakupiony w tym popularny sklepie, może być niebezpieczny. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) podjął decyzję o jego natychmiastowym wycofaniu ze sprzedaży. Powód: wykrycie bakterii Salmonella.

GIS przekazuje ważny komunikat, inspektorat zdecydował o wycofaniu z popularnego sklepu produktu z mięsa drobiowego. Koniecznie sprawdźcie, czy kurczak, którego ostatnio kupiliście, nie pochodzi z tej partii.

Kurczak został wycofany

GIS poinformował o wycofaniu ze sklepów Żabka produktu o nazwie: Pałka kurczaka mrożona 600g z numerem partii 2050618 oraz datą mrożenia 6 maja 2020 roku. Termin przydatności do spożycia to 2 listopada 2020. Producentem jest Janex Sławomir i Elżbieta Wiesiak. Należy uważać na ten produkt.

— W wyniku działań urzędowych władz Włoch wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie . Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa świeżego — czytamy w informacji na stronie gov.pl .

  1. Od dziś nie polecisz z Polski do tych krajów. Zakaz wszedł w życie w środę o północy
  2. 5-latek miał jelito jak sito. Dziecko połknęło popularną zabawkę

Producent wystosował specjalne oświadczenie

Firma Janex Sławomir i Elżbieta Wiesiak na swojej stronie janex.waw.pl wystosowała specjalne oświadczenie dla konsumentów. Informowała w nim m.in. o zaistniałej sytuacji oraz powiadomiła odbiorcę o konieczności wycofania towaru ze sprzedaży. Jednocześnie spółka dodała, że nie jest odpowiedzialna za pojawienie się bakterii w mięsie drobiowym.

— Do zakażeń dochodzi najprawdopodobniej kurnikach, w których hodowany jest drób. Należy również przypomnieć, że bakterie Salmonelli Enteritidis są zagrożeniem, jeżeli spożywa się mięso na surowo. Drób poddany obróbce termicznej powyżej 70°C poprzez gotowanie, pieczenie bądź smażenie jest bezpieczny dla konsumenta — czytamy w oświadczeniu na stronie janex.waw.pl . Nie zmienia to faktu, że ten kurczak może być niebezpieczny.

To nie pierwszy taki pilny komunikat GIS, który został wydany w ciągu ostatnich dni.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kurczak

W tym produkcie wykryto groźną bakterię.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Wyciekła prawda o ojcu małej Madzi. Powalające, co zrobił po tragicznej śmierci córeczki
  2. Przestępstwo na planie Dzień Dobry TVN, tego jeszcze nie było. Do sieci trafiła załamująca relacja
  3. Nie żyje wielki Polak. Nagle trafił do szpitala, niestety nie udało się go uratować
  4. Państwo odda ci 10 tys. złotych, a później stanie się niewyobrażalna rzecz. Rząd podejmuje decyzje
  5. Katarzynie Skrzyneckiej puściły nerwy, już nie wytrzymała. „Wredna i durna jak puste pudło”
  6. W sieci krąży kompromitujące nagranie gwiazdy TVN. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki, poszło o foliowe torebki z sałatą

Źródła: gov.pl, abczdrowie.pl, janex.waw.pl

Obserwuj nas w
autor
Natalia Andrejuk

Redaktorka w Lelum.pl, absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Do tej pory dziennikarsko spełniała się w redakcjach studenckich i szkolnych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: ​redakcja@lelum.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
plotki i gwiazdy programy quizy