Lifestyle.Lelum.pl Plotki i gwiazdy Karol Okrasa zaliczył wigilijną wpadkę. Aż dziwne, że przeoczyli tak oczywistą rzecz, widzowie przecierali oczy ze zdumienia
fot. East News/Tricolors

Karol Okrasa zaliczył wigilijną wpadkę. Aż dziwne, że przeoczyli tak oczywistą rzecz, widzowie przecierali oczy ze zdumienia

26 grudnia 2020

W święta Bożego Narodzenia TVP3 wyemitowała kolejny odcinek programu Okrasa łamie przepisy . Karol Okrasa pokazuje widzom, jak w prosty sposób mogą zmodyfikować dobrze znane potrawy. Tym razem zaliczył drobną wpadkę, a widzowie przecierali oczy ze zdumienia.

Tym razem Karol Okrasa wziął na tapet między innymi harynki w spalonej zołzie cebulowej, czyli śledzie w sosie. Niestety, nie obyło się bez zabawnej wpadki.

Karol Okrasa przygotował śledzie

Karol Okrasa to uznany kucharz i autorytet kulinarny. Mężczyzna jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych osób, które gotują. Poza tym jest autorem książek i propagatorem kultury stołu w Polsce i poza jej granicami.

Jednym z jego flagowych projektów jest program Okrasa łamie przepisy , który realizowany jest na zlecenie TVP. W drugi dzień świąt widzowie mogli obejrzeć w telewizyjnej Trójce odcinek 172.

Karol Okrasa wybrał się do Opola, aby przybliżyć bogactwo tamtejszych potraw wigilijnych. W mieście, które odwiedził kucharz miesza się wiele kultur – czeska, niemiecka i śląska. Prowadzący opowiedział o regionie, jego tradycjach i potrawach podczas rejsu po Odrze.

Na pokładzie statku Karol Okrasa przyrządził dwie potrawy: kwaśną siemieniotkę grzybową oraz harynki w spalonej zołzie cebulowej, czyli śledzie w sosie.

Karol Okrasa zaliczył wpadkę

Karol Okrasa zamarynował śledzie w oleju, a następnie doprawił je sproszkowanymi grzybami. Potem kucharz zaczął przygotowywać spaloną zołzę, czyli sos z uprażonej cebuli zabielony kwaśną, gęstą śmietaną.

Prowadzący stwierdził, że złamie przepis i zamiast cukru lub miodu, doda posiekane suszone śliwki.

To lubię . To jest odniesienie do dawnej kuchni polskiej. Jest słodko od owoców, jest wytrawnie, jest lekko gorzkawo od cebulki – mówił na wizji.

Po chwili kucharz zaczął mieszać wszystkie składniki i w końcu dodał… łyżkę miodu. Karol Okrasa ewidentnie zapomniał o swojej obietnicy, którą złożył widzom.

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Obserwuj nas w
autor
Patrycja Ceglinska-Wlodarczyk

Redaktor prowadząca w Lelum.pl. Absolwentka dziennikarstwa na warszawskim Uniwersytecie SWPS. Z mediami związana od ponad 7 lat. Karierę zaczynała w portalu o tematyce kobiecej, później związała się z wydawnictwem Edipresse, do którego należy m.in. Party.pl. Ostatnie lata związana z Wirtualną Polską, gdzie pisała teksty o tematyce show-biznesowej, a także reportaże społeczne. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: patrycjaceglinska@gmail.com

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
plotki i gwiazdy programy quizy