Zamawiasz jedzenie? Dostawcy i restauracje muszą przestrzegać ważnych zasad, masz prawo o nie zapytać
Pewnie wielokrotnie byłeś klientem restauracji, bądź zamawiałeś jedzenie na dowóz. Decydując się na posiłek poza domem, nie mamy zbyt wielkiego wpływu na przebieg jego przygotowania. Cały proces dzieje się poza zasięgiem naszego wzroku. Jednak korzystając z usług restauracji czy innych punktów gastronomicznych masz prawo zapytać o przestrzeganie pewnych zasad. To szczególnie ważne podczas pandemii.
Jedzenie na dowóz to ostatnio jedyny sposób, aby restauracje mogły funkcjonować. Ale czy masz świadomość, jakich zasad powinni przestrzegać dostawcy i pracownicy punktów gastronomicznych?
Restauracje muszą zadbać o te kwestie, zanim dostarczą jedzenie
Jedzenie poza domem jest bardzo kuszącą opcją, nie tylko dla leniuszków. Każdy z nas wielokrotnie korzystał z tego typu usług. Jednak może nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że właśnie teraz osoby odpowiedzialne za przygotowanie posiłku powinny przestrzegać kilku zasad.
Pracownicy restauracji powinni:
- Myć ręce mydłem w płynie. Mydło w kostce jest zabronione.
- Regularnie dezynfekować pojemniki kateringowe.
- Używać jednorazowych ręczników.
- Udostępnić klientom płatność kartą.
- Obowiązkowo dezynfekować torby do żywności.
- Systematycznie myć dłonie podczas całego dnia pracy.
- Mieć zawsze czystą i schludną odzież.
- Podczas przygotowywania posiłku mieć na sobie odzież ochronną i zakryte włosy czepkiem oraz zdjąć całą biżuterię.
Są to najważniejsze zasady, które powinny być przestrzegane przez pracowników punków gastronomicznych.
- Nie żyje 2-letni chłopiec, matka usłyszała zarzuty. Ujawniono, co działo się wcześniej
- Stan 74-letniej zakażonej Polki coraz lepszy. Otrzymała pionierską mieszankę leków
- Masz długie paznokcie? Obowiązują cię dodatkowe zasady higieny, możesz być bardziej narażona
Masz prawo zweryfikować przestrzeganie tych zasad
Jako klient korzystający z usług wybranej restauracji możesz zapytać, czy wyżej wymienione obostrzenia są przestrzegane. Jedzenie, które dostajesz, powinno być przygotowane w odpowiedni sposób, w dostosowanych do tego warunkach.
Szczególnie teraz kiedy aktualna sytuacja na świecie zdecydowanie odbiega od normy, musimy zwracać uwagę na kwestię higieny. Nie będzie więc niczym niestosownym zapytanie pracownika restauracji, czy pojemniki kateringowe były dezynfekowane, albo czy możesz zapłacić kartą.
Warto być świadomym niektórych kwestii dla zapewnienia sobie maksymalnego bezpieczeństwa. Nie chodzi o to, aby zarzucać pracowników punktów gastronomicznych lawiną pytań i robić im mini test, zanim przyjmiemy jedzenie. Ważne, aby móc w taktowny sposób upewnić się, że korzystając z wybranych usług, nie zaszkodzimy swojemu zdrowiu .
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Zamawiając jedzenie w restauracji lub na dowóz, dowiedz się, czy pracownicy przestrzegają ważnych zasad.
Zatroszcz się o swoje zdrowie i miej pewność, że jedzenie, które za chwilę skonsumujesz, zostało przygotowane w odpowiedni sposób.
Szczególnie teraz, kiedy wszyscy powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę na kwestię higieny i naszego bezpieczeństwa.
ZOBACZ TEŻ:
- Poważne braki w polskiej służbie zdrowia w obliczu epidemii. Lekarka wyznaje prawdę
- Wuhan skrywa ciekawostki, o których ludzie nie mają pojęcia. Miejsce, w którym zaczęła się cała pandemia
- Prowadzący ”Pytanie na śniadanie” objęty kwarantanną. Kryzys w TVP, podjęto specjalne kroki
- Golden Retriever wmieszał się w tłum. Po chwili wszyscy patrzyli, co znalazło się w jego pysku
- ”Rolnik szuka żony”: nie żyje mama uwielbianej uczestniczki. „Śpij spokojnie mamusiu”
- WHO dobitnie odpowiedziała wszystkim, którzy z obawy przed koronawirusem jedzą czosnek
Źródło: zachód.pl, gastrowiedza.pl