GIS ostrzega przed popularną przyprawą. Wykryto w niej groźne bakterie
Główny Inspektorat Sanitarny za pośrednictwem oficjalnego serwisu internetowego Rzeczypospolitej Polskiej „gov.pl” wydał pilny alarm dotyczący przyprawy, której spożycie może grozić zatruciem. Mowa tu o pieprzu naturalnym – mielonym 100 g marki ROL – TIM. W jego próbkach znaleziono bakterie salmonelli. Koniecznie sprawdźcie swoje szafki!
Ostrzeżenie, jakie wydał GIS dotyczy całej Polski. Produkt skażony bakteriami może znajdować się w wielu domach, dlatego nie wolno lekceważyć opublikowanego alarmu.
GIS ostrzega. Przyprawa z bakteriami salmonelli
Podczas kontroli urzędowej inspektorów GIS wykryto obecność jednej z najgroźniejszych dla układu pokarmowego bakterii. Spożycie go w najmniejszych ilościach może spowodować poważne zatrucie.
Mowa o wspomnianym na początku artykułu pieprzu naturalnym – mielonym 100 g, marki ROL – TIM, którego zalecana data spożycia to 15.04.2022 r. Wyróżnia się kodem kreskowym 5 902900 005817.
Jego producentem jest Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów, pochodzenia Wietnamskiego. Tuż po powiadomieniu przez inspektorów o zaistniałym zagrożeniu postanowiono o wycofaniu produktu ze sprzedaży w Polsce.
Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:
Firma ROL – TIM podjęła już odpowiednie kroki w celu poinformowania swoich odbiorców, by Ci w jak najszybszym czasie oddali zakupione produkty, a przede wszystkim ich nie spożywali.
Objawy zatrucia bakteriami salmonelli
Salmonella jest bakterią, występującą we wszystkich miejscach na ziemi, a jej najpopularniejszą, a zarazem najgroźniejszą cechą jest fakt, że może przetrwać nawet do kilku miesięcy w wodzie, a także kilku tygodni w obszarach suchych.
Spożycie produktu z wykrytymi bakteriami salmonelli może skutkować zarażeniem salmonellozą, czyli chorobą, wywołującą takie objawy jak: bóle brzucha, gorączka, wymioty, nudności, czy biegunka.
W większości przypadków choroba przechodzi samoistnie i jest łatwa do wyleczenia, jednak w połączeniu z odwodnieniem organizmu zdarzają się przypadki, że bywa niebezpieczna, szczególnie u dzieci lub osób starszych.
Aby wyleczyć zatrucie bakteriami salmonelli, należy spożywać produkty pełne elektrolitów oraz pamiętać o regularnym nawodnieniu organizmu. Natomiast, żeby zapobiec zatruciu bakteriami salmonelli, po każdym wyjściu z toalety, miejsc publicznych, czy szpitali powinno się dokładnie myć i odkażać ręce.
Zobacz zdjęcie:
Oto okładka produktu skażonego bakteriami salmonelli.
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
- Nikt nie spodziewał się jej śmierci. Nie żyje 30-letnia gwiazda kina
- Na szkole śp. 11-letniego Sebastianka przed pogrzebem zawisła kartka. Zawiera wzruszającą treść
- Brzozowski potwierdził wspaniałą wiadomość. Muzyk będzie prowadzącym programu TVP
Źródło: gov.pl