GIS pilnie alarmuje: „Zagrożenie dla zdrowia”. Wycofują kolejny, popularny produkt ze sklepów, wielu go kupiło
GIS bije na alarm i ostrzega, że wycofano ze sprzedaży produkt, którego może używać wielu ludzi. Ludzie są narażeni na niebezpieczeństwo, ponieważ jest on na tyle popularny, że mógł znaleźć się w domach niczego nieświadomych osób. Warto zapoznać się z wydanym oświadczeniem, a przede wszystkim nie lekceważyć go.
GIS wydało oświadczenie, w którym poinformowano, że ze sprzedaży został wycofany popularny produkt, którego używa wielu ludzi. Jak podano, może być on bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Pewne jest jedno, pod żadnym pozorem nie wolno lekceważyć przekazanej wiadomości. Sanepid ostrzega i pilnie alarmuje.
GIS wydało pilny alarm
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne oświadczenie, w którym można przeczytać, że na powierzchni skorupek jaj wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Dotyczy to produktu Świeże jaja Ferma Drobiu Józef Kaczała – klasa A, klasa wagowa L, 10 szt. Wykonano odpowiednie badania, które dały pozytywny wynik na 3 z 5 jajek.
Producent jaj oraz nadzorujący go organ – Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy, został ostrzeżony o zaistniałej sytuacji przez Państwowy Inspektorat Sanitarny w Oleśnicy. Zakład pakowania jaj został objęty nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej oraz przeprowadzono niezbędne kontrole . Jak informuje portal gov.pl, właściciel z własnej inicjatywy wycofa produkt ze sprzedaży. Dodatkowo pobrano próby podeszwowe ze wszystkich trzech ferm w Sokołowicach, skąd pochodzą jaja.
- Dramat na plebanii. Znaleziono ciało młodego księdza, miał tylko 35 lat
- Córka Jolanty Kwaśniewskiej cała w emocjach. Odpowiedziała na bezczelne pytanie, nie wytrzymała
Zalecenia dla konsumentów
Spożycie jaj, szczególnie na surowo jest zabronione, ze względu na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również zwrócić uwagę, czy produkt o numerach partii wskazanych w komunikacie znajduje się w naszych domach . Jeśli tak, należy się go pozbyć w szybki i bezpieczny sposób lub poinformować odpowiednie organy.
Jak informuje portal gov.pl, bakterie na jajach w prosty sposób mogą przenieść się na inne produkty. Wobec tego należy pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności i nie spożywać niesprawdzonych wcześniej przez nas jajek.
ZOBACZ ZDJĘCIE: