Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Większość ludzi źle używa folii aluminiowej. Użycie niewłaściwej strony może mieć fatalne skutki
Natalia Andrejuk
Natalia Andrejuk 30.08.2020 17:25

Większość ludzi źle używa folii aluminiowej. Użycie niewłaściwej strony może mieć fatalne skutki

folia aluminiowa
fot. screen YouTubeKuchniaLidla.pl

Folia aluminiowa jest często wykorzystywana przez wszystkich w kuchni. Jednak nie każdy z nas wie, że bardzo ważne jest, której strony użyjemy. Jeśli się pomylimy, może to mieć fatalne skutki. Lepiej nie popełniać tego błędu.

Folia aluminiowa to bardzo przydatna rzecz podczas gotowania. Nie każdy wie, że jej strony różnią się między sobą. W zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać, użyjemy za każdym razem innej. Jak uniknąć popełnienia fatalnego błędu?

Folia aluminiowa i jej błyszcząca strona

Warto wiedzieć, że taka folia posiada dwie strony, matową i błyszczącą. W zależności od tego, co chcemy zrobić w kuchni, użyjemy za każdym razem innej z nich. Jak je poprawnie zastosować? Materiał na kanale Youtube Kuchni Lidla zdradził kilka porad.

Błyszcząca strona folii służy do tego, żeby zatrzymać w środku ciepło. Niematowa tekstura zapewnia potrawom wyższą temperaturę. Użyjemy jej zatem do owinięcia żywności w celu jej upieczenia, np. w piekarniku. Dzięki temu temperatura w jedzeniu będzie wyższa, danie szybciej dojdzie, nie spali się, a w środku będzie nie surowa, tylko doskonale wypieczona.

  1. Kobieta zawsze brała prysznic z mężem. Po ostatniej kąpieli natychmiast zażądała rozwodu
  2. Polsat przekazał porażające wiadomości. Nie żyje 29 osób

Do czego służy matowa strona folii? Do zachowania świeżości

A do czego służy druga, tym razem ta matowa strona folii aluminiowej? Używamy jej gdy chcemy, żeby nasze jedzenie dłużej zachowało świeżość. Wtedy należy je owinąć matową stroną do góry. Sprawdza się za każdym razem tak samo dobrze.

W ten sposób folia nie przepuszcza światła ani powietrza. Jedzenie szybko nie wyschnie, bo nie oddaje wilgoci, zachowa swój apetyczny zapach i wygląd na dłużej, byśmy mogli spokojnie spożyć swój posiłek nieco później. Kiedy użyjemy jej przy pieczeniu, nasze danie może być surowe. Trzeba uważać.

A wy do tej pory używałyście folii w poprawny sposób? To nie jedyne jej genialne zastosowanie.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

folia aluminiowa

Matowa i błyszcząca strona folii aluminiowej.

Kuchnia Lidla zdradza wszystko, co powinnyście wiedzieć.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Polsat przekazał porażające informacje. Nagle usłyszeli porażający huk, nie żyje 29 osób
  2. Wygralibyście 2000 zł? Piekielnie trudne pytanie w „Milionerach” za bardzo małą stawkę
  3. Oliwia Bieniuk wystąpi w filmie. W sieci pojawił się zwiastun, nie możemy oderwać wzroku, mama byłaby dumna
  4. Diametralna metamorfoza Sarsy, pożegnała swoje „rogi”. Wygląda zjawiskowo, fani zasypali ją komplementami
  5. Cyrwus zaskoczył osobistym wyznaniem wszystkich. Wyjawił prawdę o swoich dzieciach
  6. Lewandowska gotuje rosół pięciu przemian. Jego zalety są nie do przecenienia

Źródła: youtube.com, kobieceinspiracje.pl

Powiązane
Czesław Niemen, Kora
Największe przeboje PRL. Jeden z czterech nie pasuje do autora. Zgadniesz który?