Eksperci nie polecają gotowania rosołu na udkach z kurczaka
Rosół to jedna z najbardziej lubianych zup wielu Polaków. Wielu z nas przygotowuje go na udkach z kurczaka. Zdaniem ekspertów jest to błąd. Uważają, że tego typu mięso, kupowane w supermarkecie może jedynie popsuć jego smak. Zdecydowanie lepszym wywarem będzie zupa na bazie wołowiny i całej kury.
Eksperci przekonują, że mięso i jego jakość jest kluczowym elementem przygotowywania rosołu. Aby zupa zachowała tradycyjny smak i aromat wszystko musi być zrobione bez najmniejszego błędu, którego popełnienie może spowodować ich utratę.
Rosół na udkach z kurczaka to błąd
Mnóstwo osób uważa, że rosół jest zupą najłatwiejszą do przyrządzenia, jednak są to jedynie pozory. W tym celu potrzebna jest odpowiednia receptura, w której znajdą się nie tylko najlepszej jakości warzywa, ale przede wszystkim mięso.
Wielu ludzi decyduje się przygotować tę tradycyjną, niedzielną zupę na bazie udek z kurczaka. Niestety okazuje się to dużym błędem, szczególnie gdy są kupowane z supermarketu.
Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:
Dzieje się tak, ponieważ jest ono pozbawione aromatu i pełnego smaku. Aby osiągnąć najlepszą jakość rosołu, powinno się do niej dodać opaloną cebulę oraz odpowiednie przyprawy.
Jakie mięso jest najlepsze do rosołu?
Według ekspertów rosół powinno przygotowywać się na bazie mięsa wołowego oraz drobiu . Najlepszym do tego sposobem byłoby wykorzystanie całej kury razem z dodatkiem łatki wołowej.
Należy pamiętać, by za każdym razem mięso wrzucać do zimnej wody, gdyż zalane wrzątkiem spowoduje ścięcie białka, co uniemożliwi wydobywanie się smaku ze wrzuconych porcji.
Artykuły polecane przez redakcję Lelum
- Podczas meczu z Hiszpanią Morawiecki przekazał wieści o pożarze. Wojewódzki Sztab Kryzysowy w działaniu
- Nagły komunikat IMGW. „Ekstremalnie wysokie zagrożenie”, dotyczy znacznej części kraju
- Anna Mucha nie kryje już wielkiej radości. Aktorka pochwaliła się wspaniałą nowiną
Źródło: kuchnia.wp.pl