Najlepszy przepis na domową Nutellę. Potrzebujesz tylko 5 składników, na zawsze pokochasz zdrowszą wersję kremu
Domowa Nutella? Śpieszymy z pomocą! Mamy dla Was prosty przepis na idealną wersję tego kultowego kremu. Jeśli już raz go spróbujecie, to Wy i wasze pociechy już nigdy nie będziecie mieli ochoty powrócić do oryginału. Własnoręcznie zrobiona Nutella nie tylko smakuje tak samo, ale przede wszystkim jest mniej kaloryczna i nie zawiera żadnych konserwantów.
Recepturę Nutelli opracował włoski cukiernik Pietro Ferrero. Początkowo nie miała ona kremowej konsystencji, a twardego bloku, który można było kroić. W latach 60’ syn Pietro Ferrero udoskonalił przepis, dzięki czemu powstała klasyczna Nutella z orzechów laskowych i kakao.
Cena i samych tradycyjnej Nutelli nie zachwycają
Nutella trafiła do Polski w 1993 roku i z marszu zdobyła podniebienia najmłodszych. Do dnia dzisiejszego, dzieci zachwycają się smakiem tego czekoladowego kremu.
Jednak o ile smak tego smarowidła jest znakomity, o tyle już skład niestety nie powala. W tradycyjnej wersji znajduje się niemal sam cukier, co nie jest zbyt dobrą wiadomością. Dodatkowo niezbyt zachęcająca jest także cena. Za słoik Nutelli o pojemności 230g trzeba zapłacić około dziewięciu złotych, za 600g słoik czekoladowego kremu zapłacimy ponad 25 złotych.
Dlatego zdecydowanie bardziej opłacalna dla Was będzie domowa Nutella, której przepis jest banalnie prosty.
Składniki potrzebne do domowej Nutelli
Aby przygotować domową Nutellę potrzebne będą:
2 duże łyżki naturalnego kakao
1 i 1/2 szklanki orzechów laskowych obranych ze skórki
1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
1/2 laski wanilii
2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- Kościoły w Polsce zostaną zamknięte? Główny doradca premiera zabrał głos, profesor nie ma żadnych wątpliwości
- Jedna grupa Polaków otrzyma od stycznia dodatkowe 500 złotych. Minister podjął decyzję
- To koniec, po 20 latach w ”Klanie” już nigdy więcej nie zobaczymy uwielbianej postaci. W piątek widzowie będą zrozpaczeni
Procedurę rozpoczynamy od zblendowania orzechów laskowych. Potrzebny będzie do tego blender o wysokiej mocy, który da radę zmielić orzechy. Te należy blendować przez 8 minut do momentu, w którym nabiorą płynnej konsystencji.
Następnie podgrzewamy w rondelku mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii, a w dalszej kolejności przecedzamy mleko przez sitko i czekamy aż nieco ostygnie.
Do masy orzechowej wlewamy ostudzone mleko, dodajemy dwie łyżki miodu oraz kakao. Potem wszystko blendujemy. Gdyby krem był za mało słodki, można dodać jeszcze odrobinę miodu.
Całość przelewamy do słoika i odstawiamy do schłodzenia. Voilà! Domowa Nutella powinna być tak samo smaczna jak oryginał i przede wszystkim dużo bardziej zdrowsza.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Domowa Nutella.
Nutella może być wykorzystana na wiele sposobów
Naleśniki z Nutellą smakują wybornie.
ZOBACZ TEŻ:
- „Modę na sukces” pamięta każdy. Jak dziś wygląda i czym się zajmuje serialowy Forrester?
- Nagranie gwiazdy TVN podbiło internet. Wszystko przez jej męża, ale komentarz, sceny z urlopu na Mazurach
- 3 znaki zodiaku najlepszych mężów. Dziewczyny, nie ma na co czekać, będą traktować was, jak księżniczki
- Pięć tricków z TikToka na wyjątkowy makijaż. Odmienią twoje życie i ułatwią przygotowanie do wyjścia
- Nie żyje Józef Para. Aktor znany z ”Vabank” i ”Trędowatej” miał 98 lat
- Zapowiedziano kontrole 3788 gospodarstw. Dziś pojawił się apel o pilne zawieszenie
- Doskonały na odporność, zwalcza ból i leczy zatoki, a wciąż nie każdy pija go codziennie. Najlepszy syrop przygotujesz w kilka minut
Źródło: Ofeminin