Dodaj łyżeczkę sekretnego składniku do rosołu, a wyjdzie lepszy niż robią Gessler i Makłowicz razem wzięci
Niedzielny rosół to dla wielu Polaków element, bez którego nie wyobrażają sobie oni ostatniego dnia tygodnia. Mimo że sposobów przygotowania zupy jest tyle, ile jej amatorów, okazuje się, że dodane do całości jednego składnika może znacząco wpłynąć na finalny efekt.
Rosół z niezwykłym dodatkiem
Mimo że w garnku z „królową polskich zup” lądują najróżniejsze przyprawy, warto pomyśleć również o opcji, która od kilku lat staje się w Polsce coraz popularniejsza – o kurkumie.
Ten – pochodzący z Dalekiego Wschodu – dodatek znany jest także jako ostryż, szafran indyjski lub żółty imbir. Ostatnia z nazw wydaje się nieprzypadkowa – przyprawy mają bowiem podobny zapach, jedną i drugą pozyskuje się zaś z korzenia.
Warto wspomnieć, że kurkuma wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych – ma działanie przeciwzapalne oraz pomaga w zmaganiach z najróżniejszymi infekcjami. Wspomaga również trawienie i niweluje wzdęcia.
Rosół uzupełniony łyżeczką żółtego dodatku zyska jednak nie tylko dodatkowe właściwości, ale przede wszystkim wyjątkowe: smak, zapach oraz barwę.
Przyprawa może okazać się zbawienna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy wiele osób zmaga się z najróżniejszymi infekcjami. Należy pamiętać jednak, by łyżeczkę kurkumy dodać do wywaru na początku gotowania.
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
- Fryzjerka miała już dość. Na drzwiach salonu wywiesiła kartkę z pilną prośbą
- Totalny hit w Pepco za 20 zł. Pojawił się produkt, na który poluje miliony Polek
- Kurdej-Szatan nagle przerwała milczenie. Niepojęte, co właśnie dzieje się w sieci