Dziś Światowy Dzień Czekolady. Jak zamierzacie uczcić wyjątkową datę?
Czekolada ma w swoim składzie tryptofan, czyli składnik, który pobudza do działania wydzielanie się hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Zwiększenie ilości serotoniny w organizmie działa antydepresyjnie, wpływa na pozytywne samopoczucie, a także chroni przed chorobami układu nerwowego. Dlatego w tym wyjątkowym dniu, możemy pozwolić sobie na odrobinę więcej ukochanej słodyczy. Warto, żebyśmy wybrali ciemną wersję czekolady, przy okazji przyjemności uzupełnimy poziom magnezu.
Czekolada należy do naszych ulubionych słodyczy. Gorzka, mleczna czy nawet biała, są najczęstszymi elementami deserów i kulinarnych dań. Dziś światowy dzień tego przysmaku, więc, zamiast myśleć, ile ma w sobie kalorii, skupmy się na wielu zaletach wspaniałej czekolady.