Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Ciasto Fiona smakuje jak malinowe niebo. Zdradzamy przepis na najlepszy deser bez pieczenia
Zuzanna Niedzielska
Zuzanna Niedzielska 27.11.2020 22:40

Ciasto Fiona smakuje jak malinowe niebo. Zdradzamy przepis na najlepszy deser bez pieczenia

ciasto
fot. youtube.com Annie Ka

Ciasto idealne na domowe przyjęcie? Ten różowy deser o nazwie Fiona dosłownie rozpływa się w ustach. Robi się błyskawicznie, a smak pozostaje w pamięci na długo.

Czy zastanawiałaś się kiedyś nad wypiekiem, który smakuje tak samo dobrze, jak wygląda? Ten deser będzie królował na niedzielnym spotkaniu przy kawie i na przyjęciu dziecięcym. Różowy wypiek podbije twoje serce i po prostu nie może się nie udać. Jak zrobić to pyszne ciasto?

Ciasto Fiona: przepis

Jeżeli masz już dosyć klasycznych serników i szarlotek, wypróbuj ten unikalny przepis. Jest banalny i wcale nie wymaga długiej listy zakupów. Jak się domyślasz, potrzebne będą też składniki w kolorze różowym, takim jak ciasto.

Składniki:

  1. 25 dag biszkoptów
  2. 300 ml syropu malinowego
  3. 100 ml mleka
  4. 3 budynie malinowe w proszku
  5. 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  6. 2 galaretki malinowe lub wiśniowe
  7. 2 galaretki rubinowe
  1. Właśnie potwierdzili, wspaniała wiadomość dla fanów „Rancza”. Pozostało już tylko czekać do 16 grudnia, ukochany serial wraca na ekrany
  2. Ksiądz nie przyjdzie do domu, wymyślił nowy sposób na kolędę. Wierni oburzeni, chodzi o ich zdrowie
  3. Ksiądz więził ją przez 12 lat. 36-latkę poznał przez Internet, zaproponował posadę gosposi

Jak zrobić ciasto Fiona?

To zjawiskowe ciasto nie wymaga pieczenia i właściwie może wykonać je każdy, nawet największy kuchenny laik. Przygotowanie będzie podzielone na trzy części – robienie spodu, masy malinowo-budyniowej i masy śmietanowej.

Zacznij od wyłożenia formy papierem do pieczenia (lub folią spożywczą), a następnie postępuj według instrukcji.

  1. Na spód formy wyłóż biszkopty, postaraj się dosyć wąsko. Jeśli wolisz, możesz zmielić je z odrobiną roztopionego masła i tak przygotowaną masę ułożyć na dnie, wyrównać i odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Teraz czas na sporządzenie masy malinowo-budyniowej. Wymieszaj dokładnie mleko, syrop malinowy oraz 600 ml wody. Z całości odmierz jedną szklankę i rozrób w niej proszek budyniowy.Pozostałą część zagotuj i wlej do niej przygotowany roztwór, po czym odczekaj chwilę, aż odpowiednio zgęstnieje. Gdy masa będzie już gotowa, rozlej ją na pierwsze piętro biszkoptów i następnie nałóż na wylany roztwór kolejną. Włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
  3. Następnie zajmij się masą śmietankową. Kremówkę ubij na sztywno, a w międzyczasie przygotuj galaretkę na bazie szklanki wrzątku. Po ostygnięciu sukcesywnie wlewaj ją do śmietany. Masę ponownie rozlej równomiernie na biszkoptach i po raz kolejny wstaw do lodówki, aż do stężenia.
  4. Pora na finał, czyli warstwę wierzchnią. Rozpuść rubinowe galaretki we wrzątku, a ostudzony płyn wylej na ciasto. Ostatni raz odłóż do lodówki, aż do stężenia – i gotowe!

Smacznego 🙂

ZOBACZ TAKŻE W NASZYCH SERWISACH:

ciasto

Najpierw wyłóż biszkopty na spód blaszki.

ciasto

Pamiętaj, aby zaczekać, aż polewa stężeje.

ciasto

Przepyszne ciasto Fiona idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dorosłych i dzieci.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Koniec z rowerami w Warszawie. Dramatyczna sytuacja, wszystko przez dziurę w budżecie
  2. Pojawiło się ostrzeżenie. Od pierwszego „ataku zimy” dzielą nas godziny, Polacy powinni się przygotować
  3. Podczas programu „Sprawa dla reportera” nagle wpadł Zenek Martyniuk. Jaworowicz oniemiała, nie mogło się skończyć inaczej
  4. Agata Młynarska usłyszała diagnozę, choroba jest nieuleczalna. W ostatnich tygodniach jej stan się pogorszył, nie była w stanie pracować
  5. Już dziś tłumy ruszą do Biedronek w całym kraju. 2 produkty dostaniemy zupełnie za darmo
  6. Jak pies okazuje miłość? 7 znaków, dzięki którym poznasz, że pupil cię kocha
  7. Narzeczona Cristiano Ronaldo bez ubrań przed tysiącami fanów. Co za ciało, zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)

źródło: kraj.life/przepisy