Ciasto Fiona smakuje jak malinowe niebo. Zdradzamy przepis na najlepszy deser bez pieczenia
Ciasto idealne na domowe przyjęcie? Ten różowy deser o nazwie Fiona dosłownie rozpływa się w ustach. Robi się błyskawicznie, a smak pozostaje w pamięci na długo.
Czy zastanawiałaś się kiedyś nad wypiekiem, który smakuje tak samo dobrze, jak wygląda? Ten deser będzie królował na niedzielnym spotkaniu przy kawie i na przyjęciu dziecięcym. Różowy wypiek podbije twoje serce i po prostu nie może się nie udać. Jak zrobić to pyszne ciasto?
Ciasto Fiona: przepis
Jeżeli masz już dosyć klasycznych serników i szarlotek, wypróbuj ten unikalny przepis. Jest banalny i wcale nie wymaga długiej listy zakupów. Jak się domyślasz, potrzebne będą też składniki w kolorze różowym, takim jak ciasto.
Składniki:
- 25 dag biszkoptów
- 300 ml syropu malinowego
- 100 ml mleka
- 3 budynie malinowe w proszku
- 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 2 galaretki malinowe lub wiśniowe
- 2 galaretki rubinowe
- Właśnie potwierdzili, wspaniała wiadomość dla fanów „Rancza”. Pozostało już tylko czekać do 16 grudnia, ukochany serial wraca na ekrany
- Ksiądz nie przyjdzie do domu, wymyślił nowy sposób na kolędę. Wierni oburzeni, chodzi o ich zdrowie
- Ksiądz więził ją przez 12 lat. 36-latkę poznał przez Internet, zaproponował posadę gosposi
Jak zrobić ciasto Fiona?
To zjawiskowe ciasto nie wymaga pieczenia i właściwie może wykonać je każdy, nawet największy kuchenny laik. Przygotowanie będzie podzielone na trzy części – robienie spodu, masy malinowo-budyniowej i masy śmietanowej.
Zacznij od wyłożenia formy papierem do pieczenia (lub folią spożywczą), a następnie postępuj według instrukcji.
- Na spód formy wyłóż biszkopty, postaraj się dosyć wąsko. Jeśli wolisz, możesz zmielić je z odrobiną roztopionego masła i tak przygotowaną masę ułożyć na dnie, wyrównać i odstawić na 30 minut do lodówki.
- Teraz czas na sporządzenie masy malinowo-budyniowej. Wymieszaj dokładnie mleko, syrop malinowy oraz 600 ml wody. Z całości odmierz jedną szklankę i rozrób w niej proszek budyniowy.Pozostałą część zagotuj i wlej do niej przygotowany roztwór, po czym odczekaj chwilę, aż odpowiednio zgęstnieje. Gdy masa będzie już gotowa, rozlej ją na pierwsze piętro biszkoptów i następnie nałóż na wylany roztwór kolejną. Włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
- Następnie zajmij się masą śmietankową. Kremówkę ubij na sztywno, a w międzyczasie przygotuj galaretkę na bazie szklanki wrzątku. Po ostygnięciu sukcesywnie wlewaj ją do śmietany. Masę ponownie rozlej równomiernie na biszkoptach i po raz kolejny wstaw do lodówki, aż do stężenia.
- Pora na finał, czyli warstwę wierzchnią. Rozpuść rubinowe galaretki we wrzątku, a ostudzony płyn wylej na ciasto. Ostatni raz odłóż do lodówki, aż do stężenia – i gotowe!
Smacznego 🙂
ZOBACZ TAKŻE W NASZYCH SERWISACH:
Najpierw wyłóż biszkopty na spód blaszki.
Pamiętaj, aby zaczekać, aż polewa stężeje.
Przepyszne ciasto Fiona idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dorosłych i dzieci.
ZOBACZ TEŻ:
- Koniec z rowerami w Warszawie. Dramatyczna sytuacja, wszystko przez dziurę w budżecie
- Pojawiło się ostrzeżenie. Od pierwszego „ataku zimy” dzielą nas godziny, Polacy powinni się przygotować
- Podczas programu „Sprawa dla reportera” nagle wpadł Zenek Martyniuk. Jaworowicz oniemiała, nie mogło się skończyć inaczej
- Agata Młynarska usłyszała diagnozę, choroba jest nieuleczalna. W ostatnich tygodniach jej stan się pogorszył, nie była w stanie pracować
- Już dziś tłumy ruszą do Biedronek w całym kraju. 2 produkty dostaniemy zupełnie za darmo
- Jak pies okazuje miłość? 7 znaków, dzięki którym poznasz, że pupil cię kocha
- Narzeczona Cristiano Ronaldo bez ubrań przed tysiącami fanów. Co za ciało, zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)
źródło: kraj.life/przepisy