Przepis na ciasto, które z łatwością wykona każdy. Sekret tkwi w jednym składniku
Ciasto, które nie może się nie udać? To jest możliwe. Chodzi o jego jeden, tajemniczy składnik. Ten przepis sprawdzi się idealnie, wcale nie musisz być mistrzem wypieków.
Przepis jest na tyle prosty, aby każdy mógł wykonać go sam w domu, bez specjalnego przygotowania. Składniki też spokojnie znajdą się w twojej kuchni. Ten pomysł podbił serca internautów, którzy teraz przekazują go sobie, aby móc podzielić się tym smakiem z najbliższymi. Poniżej magiczny przepis.
Ciasto, które wykona każdy: przepis
Ten prosty przepis zaskoczy z pewnością całą rodzinę. Pyszne ciasto po prostu tworzy się samo. Nie musisz mieć doświadczenia w pieczeniu, ani specjalnego sprzętu w kuchni. Jest łatwe, szybkie i przyjemne. Można zaangażować do jego przygotowania nawet dzieci.
Jakie składniki będą niezbędne do jego wykonania?
Składniki:
- 300 g mąki
- 700 g twarogu
- 250 g masła
- proszek do pieczenia
- 150 g cukru
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 4 jajka (4 żółtka + 4 białka).
Pyszny, kakaowy spód i delikatny twarożek sprawiają, że to ciasto po prostu rozpływa się w ustach.
- Genialny trik na wyczyszczenie piekarnika. Będzie wyglądał na nowy, wystarczy dosłownie chwila
- Ogromnie smutna wiadomość obiegła media. Śmierć była nagła, nikt nie mógł przewidzieć najgorszego, nie żyje Wojciech Potocki
- Znamy reprezentanta Polski na Eurowizję 2020. Młodziutka gwiazda nie miała sobie równych
Jak zrobić ciasto, które wykona każdy?
Aby zrobić ciasto, które wykona każdy, zacznij od wymieszania ze sobą poniższych składników.
- Połącz ze sobą mąkę, masło, żółtko, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wyrabiaj ciasto tak długo, aż przestaną być widoczne grudki.
- Podziel ciasto na dwa kawałki i po owinięciu w folię umieść je w lodówce na ok. pół godziny.
W drugiej kolejności zajmij się przygotowywaniem twarogu. To bardzo ważny etap, ponieważ właśnie od niego będzie zależał finalny smak ciasta.
- Pokrusz twaróg na drobne kawałki i dodaj do niego cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtko.
- Oddzielone białka ubij, a następnie połącz z twarogiem.
Teraz pora na powrót do przygotowywania ciasta.
- Wyjmij ciasto z lodówki po upływie 30 minut.
- Rozwałkuj je na blacie.
- Wyściel blachę na ciasto papierem do pieczenia i przełóż do środka rozwałkowane ciasto.
- Na pierwszą warstwę ciasta rozłóż równomiernie masę twarogową.
- Przy użyciu tarki o grubych oczkach, zetrzyj pozostałą część na masę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w nim ciasto.
- Zostaw je w środku na 30 minut, aby idealnie się upiekło.
- Gdy będzie już gotowe, pozostaw je jeszcze na jakiś czas w piekarniku i nie wyjmuj zbyt szybko, aby nie otrzymać tzw. zakalca.
I gotowe!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Do wykonania tego ciasta, potrzeba naprawdę niewiele składników.
Ważne, aby prawidłowo przygotować masę twarogową, bowiem nada ona smak całemu ciastu.
Tym prostym, pysznym ciastem może cieszyć się cała rodzina.
ZOBACZ TEŻ:
- Babciny sposób na przeziębienie. Pomaga też oczyścić naczynia krwionośne
- Policja wezwana do opuszczonego hotelu w Zakopanem. Widziano podejrzane błyski
- Joanna Brodzik przeżyła traumę. Katechetka w dzieciństwie: „Jesteś bękartem i czerwoną świnią”
- Agnieszka Woźniak-Starak w młodości. Przypomnijmy, jak bardzo zmieniła się przez lata
- Syn Grzegorz Ciechowskiego ma dziś 24 lata. Bruno oddał niezwykły hołd zmarłemu ojcu
- Bajecznie prosty sposób na gotowanie ziemniaków 4 razy szybciej. Ugotujesz nawet w 5 minut
źródło: webniusy.com